Co nowego

Święto Hal Targowych w Gdyni

Tradycyjne wypieki, domowej roboty przetwory, lokalne specjały i przysmaki kuchni kaszubskiej, i nie tylko czekały na smakoszy, którzy w sobotę 29 sierpnia 2015 r. odwiedzili Miejskie Hale Targowe w Gdyni podczas ich święta, zorganizowanego po raz pierwszy. Do tego jeszcze koncerty, gry, inscenizacje plenerowe, występy artystyczne, warsztaty dla dzieci i dorosłych oraz pokazy kulinarne z udziałem gwiazd.



Święto otworzyło Śniadanie mistrzów, prowadzone przez Dianę Volokhov oraz Beatę Waśniewską - laureatkę konkursu Gdyński Przysmak. Ich gośćmi byli: Mistrzyni Polski w Bikini Fitness Katarzyna Dziurska oraz koszykarki Basket Gdynia. Sportowcy opowiedzieli o swoich upodobaniach żywieniowych na początek dnia, zaś eksperci przygotowali własne propozycje przysmaków, które każdy mógł skosztować. Spotkania planujemy kontynuować w kolejnych miesiącach z innymi gośćmi i nie zawsze w tym samym otoczeniu - niektóre odbędą się w gdyńskich restauracjach. Naszym celem jest przywrócenie tradycji „dobrych śniadań" jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia - tłumaczy Jacek Debis z Agencji Rozwoju Gdyni.

Wyjątkową propozycją Święta Hal było Live cooking czyli 7 pokazów kulinarnych szefów kuchni gdyńskich restauracji: El Greco, Tutta Mia, La Ta Pita, Cyganerii, Głównej Osobowej, Karczmy Kaszubskiej i Diany Volokhovej.

  • ikonaOpublikowano: 31.08.2015 00:00
  • ikona

    Autor: Michał Kowalski (2011)

ikona

Najnowsze