W niedzielę, 23 września, podczas IV Weekendu Kulinarnego Gdyni nastąpiło uroczyste rozwiązanie i ogłoszenie zwycięzców konkursu na Gdyński Przysmak. Na Konkurs nadesłanych zostało ponad 30 autorskich przepisów na gdyńską potrawę wraz ze zdjęciami, gdyż zgodnie z regulaminem zwycięskie danie ma rozpływać się w ustach i zachęcać do natychmiastowej konsumpcji. Decyzją jury - Komisji Gdyńskich Smakoszy - nagrodzonych zostało trzech autorów przepisów na Gdyński Przysmak: I nagroda - Przemysław Roman „Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym". Jury nagrodziło autora przepisu za pomysłowość i połączenie smaków dające wykwintne danie, świetnie oddające zarówno nadmorski charakter Gdyni, jak i jej otwartość na świat. II nagroda - Mikołaj Wierzbicki „[G]Dynia z morza i marzeń, czyli krem z dyni z łososiem i imbirem". Jury doceniło zarówno ciekawe połączenie smaków - łososia i dyni w pysznej, kolorowej i rozgrzewającej gdyńskiej zupie, jak i grę słów w nazwie przepisu. III nagroda - Beata Waśniewska „Carpaccio śledziowe z kaszubskimi dipami". Danie bardzo proste w wykonaniu, ale połączenie w intrygujący sposób śledzia z regionalnymi, kaszubskimi produktami jak jarzębina czy borówka daje bardzo ciekawy i smaczny rezultat. Dodatkowo jury przyznało pozaregulaminowe wyróżnienie dla Marty Piekarskiej za przepis na „Śledzie Dwie wieże" za ciekawy pomysł na podanie śledzi, nawiązujący do jednego z najbardziej charakterystycznych gdyńskich budynków - Sea Towers.Poniżej przedstawiamy zwycięski przepis na Gdyński Przysmak:„Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym":Przepis na 4 porcje: 2 cykorie, po 2 kapary na porcję, sezam uprażony na patelni;Ceviche: 220 g filetu ze śledzia - typu matias lub surowy, 1 mała czerwona cebula, 3 limonki, 1 chilli, szczypta pieprzu do smaku;Krewetki: po 4 oczyszczone krewetki tygrysie na osobę, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa; Sos: 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego, koperek posiekany, świeży lub suszony tymianek, sól, pieprz do smaku.Sposób przygotowania: Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki. Śledzia zalewamy sokiem wyciśniętym z 3 limonek. Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania-najlepiej w lodówce. Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce. Sos - jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwowanie: 1 porcja to dwa liście cykorii + 4 krewetki. Odrobinę ceviche układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy jeden kapar. Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki smarujemy odrobiną miodu. Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści cykorii i kleksa sosu koperkowo tymiankowego. Wszystko posypujemy odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.Smacznego!Pozostałe przepisy dostępne są na stronie: www.kulinarnagdynia.pl. Opublikowano: 27.09.2012 00:00 Autor: Małgorzata Omachel - Kwidzińska (m.omachel@gdynia.pl)