1339 (1039) 2018-10-12 - 2018-10-18

Przyjdź na warsztat. Nie marnuj jedzenia

Marnujemy żywność – to fakt, któremu trudno zaprzeczyć. Za dużo kupujemy, za dużo gotujemy. Co zrobić, by tego nie robić? Jak przeciwdziałać? Odpowiedzi na te pytania poszukają uczestnicy dwudniowego warsztatu 17 i 18 października.
O jedzenie nie musimy się specjalnie starać. Jest dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki, przez 24 godziny na dobę – smaczne, świeże, często w atrakcyjnej cenie. Jest łatwo dostępne, więc są tacy, którzy nie darzą jedzenia szacunkiem.
– Marnowanie jedzenia nie jest już problemem indywidualnym – alarmuje Bank Żywności w Trójmieście.To narastający problem społeczny, który nie zamyka się jedynie w statystykach wyrzucanego jedzenia.
Dlatego musimy nauczyć się nie marnować – nabrać właściwych nawyków, stosować odpowiednie mechanizmy. I właśnie wypracowanie konceptów rozwiązań, które mogą okazać się przełomowe w ograniczaniu marnowania żywności, będzie tematem dwudniowego warsztatu projektowego, organizowanego w Gdyni 17 i 18 października przez Bank Żywności w Trójmieście.
Poprowadzi go Iza Ławniczak – moderatorka procesów kreatywnych i projektowych w oparciu o metodę design thinking. Moderatorem wspierającym warsztatu będzie Anna Kobiela-Kanaan – od trzech lat związana z zarządzaniem Bankiem Żywności w Trójmieście i walką z marnowaniem żywności, moderatorka Design Thinking.
Do warsztatu nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Wystarczy zaangażowanie i chęć współtworzenia.
Zapisy: niezmarnowane.evenea.pl.
Informacje organizacyjne:
– warsztat trwa dwa dni: środa 17.10 w godz. 10.00 -15.00, czwartek 18.10 w godz. 10.00-16.00,
– uczestnicy pracują w grupach maksymalnie sześcioosobowych,
– warsztat odbywa się w hotelu Mercure Gdynia Centrum,
– dzięki uprzejmości partnera Banku Żywności w Trójmieście – sieci Hoteli Orbis – szef kuchni Tomek Kaniewski przygotuje dla uczestników poczęstunek.
Udział w warsztacie jest bezpłatny dzięki dofinansowaniu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w ramach projektu Kampania „Ej, nie marnuj!” realizowanego przez Bank Żywności w Trójmieście.
Organizatorzy zastrzegają więc, że każde zgłoszenie traktowane jest jako propozycja udziału i musi zostać przez nich zaakceptowane. Być może zadadzą kilka dodatkowych pytań. Można też napisać o sobie i o tym dlaczego zależy nam na udziale w warsztacie na: anna.kobiela-kanaan@bztrojmiasto.pl.

ikona