Sok z aronii może zawierać aż pięć razy więcej polifenoli, czyli dobroczynnych składników, którym przypisuję się m.in. działanie przeciwnowotworowe, niż słynące z nich czerwone wino. Udowodnili to naukowcy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, w ramach projektu badawczego InnovaBio Pomorze.Aronia jest jednym z najbogatszych w związki aktywne owoców na świecie. Polifenole w największym stężeniu występują zwykle w skórce owoców. Dzięki nowoczesnej technologii możliwe jest efektywne pozyskanie soku także ze skórki. Okazuje się, że w ten sposób wytworzony bioaktywny sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino. Odkryli to studenci i uczniowie, prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia.Badania przeprowadzono w ramach 5. odsłony projektu InnovaBio Pomorze, którego celem jest realizacja badań rozwojowych dla firm związanych z life science, czyli interdyscyplinarną branżą zajmującą się organizmami żywymi. W skład grup badawczych wchodzą licealiści oraz studenci.InnovaBio Pomorze powstaje przy współpracy PPNT, I ALO oraz Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Opublikowano: 15.11.2018 14:52 Autor: Karolina Szypelt (k.szypelt@gdynia.pl)