1343 (1043) 2018-11-16 - 2018-11-22

Nowy superfood prosto z Gdyni

Sok z aronii może zawierać aż pięć razy więcej polifenoli, czyli dobroczynnych składników, którym przypisuję się m.in. działanie przeciwnowotworowe, niż słynące z nich czerwone wino. Udowodnili to naukowcy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia, w ramach projektu badawczego InnovaBio Pomorze.
Aronia jest jednym z najbogatszych w związki aktywne owoców na świecie. Polifenole w największym stężeniu występują zwykle w skórce owoców. Dzięki nowoczesnej technologii możliwe jest efektywne pozyskanie soku także ze skórki. Okazuje się, że w ten sposób wytworzony bioaktywny sok z aronii zawiera aż pięć razy więcej dobroczynnych składników niż słynące z polifenoli czerwone wino. Odkryli to studenci i uczniowie, prowadzący badania w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia.
Badania przeprowadzono w ramach 5. odsłony projektu InnovaBio Pomorze, którego celem jest realizacja badań rozwojowych dla firm związanych z life science, czyli interdyscyplinarną branżą zajmującą się organizmami żywymi. W skład grup badawczych wchodzą licealiści oraz studenci.
InnovaBio Pomorze powstaje przy współpracy PPNT, I ALO oraz Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

ikona