1433 (1133) 2020-12-04 - 2020-12-10

#ŚwiętaNaWynos – dołącz do gdyńskiej inicjatywy

Akcja Miasta Gdynia i gdyńskich restauratorów #ŚwiętaNaWynos - dobro smakuje

Akcja Miasta Gdynia i gdyńskich restauratorów #ŚwiętaNaWynos - dobro smakuje

Tegoroczne Boże Narodzenie będzie inne - koronawirus zamieszał w naszych planach, jak kucharz w bigosie. Ale w tym trudnym dla nas wszystkich czasie możemy przekuć te zmiany w dobro. Bo dobro smakuje.

Właśnie rusza kampania Miasta Gdyni i gdyńskich restauratorów #ŚwiętaNaWynos – dobro smakuje. Partnerem akcji jest Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.

Ponad 40 gdyńskich restauracji i lokali gastronomicznych przygotowało bogatą i bardzo urozmaiconą ofertę garmażu świątecznego. Na pewno znajdą coś dla siebie i tradycjonaliści i ci, którzy lubią, również w święta, poeksperymentować. Od kuchni regionalnej, jak kaszubska, przez polską po grecką, włoską czy hinduską.

Oferta restauracji Bollywood Lounge. Fot. Archiwum Bollywood Lounge
Oferta restauracji Bollywood Lounge. Fot. Archiwum Bollywood Lounge
Do wigilii zostały trzy tygodnie. Czas więc zastanowić się już teraz, co postawić na świątecznym stole. Ale skoro i tak te święta będą inne niż zwykle, to może pójść za ciosem i zrezygnować z części kulinarnych przygotowań w domowym zaciszu, a zamiast tego - w myśl hasła akcji „Nie gotuję – kupuję – ratuję” - zrobić aż trzy mikołajowe prezenty w jednym.

Przede wszystkim każda zamówiona przez nas potrawa to mikołajowy prezent dla restauracji, które już od ponad miesiąca nie mogą przyjmować gości i prowadzą jedynie sprzedaż kulinariów na wynos. Ta nasza wspólna pomoc z pewnością będzie dla nich wsparciem w tym trudnym, pandemicznym czasie.

Dodatkowo, zamawiając potrawę z restauracji zrobimy prezent dla siebie, bo zamiast spędzać czas na zakupach i w kuchni, wykorzystamy go w inny, przyjemniejszy sposób.

Ale nie oznacza to, że mamy działać tylko z pobudek egoistycznych. Wręcz przeciwnie! Doskonałe potrawy przygotowane przez gdyńskich szefów będą świetnym prezentem dla rodziny. Jeżeli planujecie święta w kilkuosobowym gronie, można się umówić, żeby były składkowe – jeśli każdy zamówi z innej restauracji choćby jedno danie – będzie na pewno smacznie i różnorodnie.

Wigilijne standardy - ryba po grecku i pierogi. Fot. gdynia.pl
Wigilijne standardy - ryba po grecku i pierogi znajdą się w ofercie niejednej gdyńskiej restauracji. Fot. Marta Jaszczerska, Przemysław Kozłowski
Co istotne i warte podkreślenia - kryzys pandemiczny dotknął wielu z nas, dlatego nie musimy zastawiać całego stołu przysmakami rodem z restauracji – wystarczy choćby jedna zamówiona potrawa, by poczuć inny, wyjątkowy smak świąt i jednocześnie dołożyć swoją cegiełkę do pomocy gdyńskiej gastronomii.

- Polacy lubią pomagać, a szczególnie w okresie świąt. Stąd sukces takich akcji, jak Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy czy „Szlachetna Paczka”. A gdynianie dodatkowo mają silne poczucie lokalnego patriotyzmu i solidarności. Wierzę więc, że i gdyńska akcja #ŚwiętaNaWynos – dobro smakuje odniesie sukces - mówi prezydent Gdyni Wojciech Szczurek.
Listę restauracji biorących udział w akcji #ŚwiętaNaWynos – dobro smakuje oraz przygotowaną przez nich świąteczną ofertę znaleźć można na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni.

Do każdego zamówienia dołączony będzie (aż do wyczerpania) upominek z podziękowaniem – mikołajowy magnes na lodówkę.

Kulinarna oferta

- Nasza oferta jest bardzo tradycyjna. To kuchnia polsko-kaszubska ale z francuskim kopniakiem, jak duże ilości masła i sosy, które wymagają długiego przygotowania. Jeśli chodzi o catering świąteczny, to postawiliśmy na klasyki, które cieszą się największym powodzeniem. Te dania są na co dzień u nas niedostępne, 80% potraw przygotowaliśmy specjalnie na święta - barszcz czerwony, zupa grzybowa, paszteciki z kapustą i grzybami, pierogi, kaczka pieczona w całości, gołąbki, devolay, bigos, łosoś, karp, zimne przekąski. Klasyki są niezmienne, rybę po grecku z dorsza przygotowuje się tylko na święta, więc wszyscy oczekują klasycznego, dobrego smaku – mówi Piotr Ciomek, szef kuchni i właściciel restauracji Oberża 86.
Piotr Ciomek, szef kuchni i właściciel restauracji Oberża 86.
Piotr Ciomek, szef kuchni i właściciel restauracji Oberża 86.
Mirek Trymbulak, który prowadzi z Jolą Słomą Atelier Smaku, też stawia na tradycyjny smak ryby po grecku, a właściwie „nie-ryby po grecku”.

- Specjalizujemy się przede wszystkim w pierogach bezglutenowych i wegańskich, żeby zadowolić wszystkich tych, którzy są na dietach z powodów zdrowotnych lub etycznych czy światopoglądowych. Mamy dobrze opisane etykiety, certyfikowane międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa, czyli bezpieczne dla osób z celiakią. Ale dbamy też o tradycyjny smak i wygląd. Uszka są ważne w naszej ofercie. Bigos mamy niezależnie od pory roku, ale na wigilijnym stole też się sprawdzi, bo jest bezmięsny, chociaż smakuje, jak tradycyjny z kawałkami mięsa. Myślę, że jakby ktoś podał naszą „nie-rybę po grecku”, to mógłby zrobić dowcip swoim bliskim, że to prawdziwa ryba - opowiada Trymbulak.

Wybrane potrawy z wegańskiej i bezglutenowej świątecznej oferty Atelier Smaku. Źródło: Atelier Smaku
Wybrane potrawy z wegańskiej i bezglutenowej świątecznej oferty Atelier Smaku. Źródło: Atelier Smaku
Ryby po grecku nie mogłoby zabraknąć również w ofercie świątecznego garmażu restauracji El Greco, specjalizującej się w tradycyjnej kuchni greckiej.

- Rybę po grecku mamy w ofercie trochę dla żartu, bo to tradycyjnie polska potrawa, która nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek potrawą grecką – mówi Filipos Simeonidis, właściciel greckiej restauracji.

Grek przygotował na święta ofertę, w której przemieszane są tradycje greckie i wschodnioeuropejskie, jak wspomniana ryba po grecku, kołduny litewskie czy spanakopitakia.

Potrawy rodem z greckiej restauracji El Greco. Źródło: El Greco
Potrawy rodem z greckiej restauracji El Greco. Źródło: El Greco

- Wszyscy pewnie będą sprzedawać pierogi z kapustą i grzybami, a ja pierogi mam ze szpinakiem i fetą. Podobne nadzienie jest w rożkach spanakopitakia z ciasta filo. Z tego samego ciasta są rożki z łososiem salmanopitakia, to już ukłon w stronę polskich potraw wigilijnych. Mamy też w ofercie dobrze znane w Polsce kołduny litewskie z baraniną – opowiada restaurator.
To jednak tylko niektóre ze świątecznych potraw, jakie oferują gdyńscy restauratorzy. Kolejne propozycje – tradycyjne, ale i te mniej standardowe - będziemy przedstawiali w kolejnych odsłonach akcji #ŚwiętaNaWynos – dobro smakuje na gdynia.pl oraz w mediach społecznościowych.

Bądźcie z nami!

  • ikonaOpublikowano: 03.12.2020 14:09
  • ikona

    Autor: Przemysław Kozłowski (p.kozlowski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 03.12.2020 14:09
  • ikonaZmodyfikował: Weronika Rozbicka
ikona