1438 (1138) 2021-01-22 - 2021-01-28

Witaj szkoło! Klasy I-III wróciły do ławek

18 stycznia uczniowie wrócili do nauki. Dzieci z klas I-III szkół podstawowych oraz uczniowie placówek specjalnych rozpoczęli lekcje w trybie stacjonarnym. Zajęcia odbywają się w reżimie sanitarnym i zgodnie z wytycznymi przygotowanymi przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, Główny Inspektorat Sanitarny i Ministerstwo Zdrowia.


Przygotowane przez MEiN zasady mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa dzieci i pracowników szkół. Opracowane wytyczne w dużej mierze opierają się na wcześniejszych zapisach, znanych na przykład z września 2020 roku. W dokumencie znajdują się między innymi: rekomendacje dotyczące zasad organizacji zajęć, higieny, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń oraz powierzchni, organizowania gastronomii czy postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u pracowników szkoły.
- Bezpieczeństwo dzieci i nauczycieli jest dla nas priorytetem, dlatego wszystkie gdyńskie placówki są zaopatrzone w środki higieniczne i dezynfekcyjne. Poza tym jesteśmy w stałym kontakcie z dyrektorami szkół oraz służbami sanitarnymi i na bieżąco monitorujemy sytuację. W trosce o bezpieczeństwo uczniów oraz personelu wszyscy staramy się pracować ściśle według wytycznych przygotowanych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny - informuje Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia.
Testy przesiewowe na obecność SARS-Cov-2 dla nauczycieli klas I-III szkół podstawowych, nauczycieli szkół specjalnych i pracowników tych placówek trwały od 11 do 15 stycznia 2021 roku. Badania były dobrowolne i bezpłatne. Mogli się na nie zgłosić się nie tylko nauczyciele, ale również pracownicy szkoły: obsługa administracyjna, kierownictwo, personel sekretariatu, personel pomocniczy czy odpowiedzialny za funkcjonowanie techniczne szkoły, personel sprzątający, a także osoby wykonujące bieżące prace naprawcze na terenie szkoły.
Szczegółowe wytyczne dotyczące bezpieczeństwa uczniów - opracowane przez MEiN - są dostępne na stronie internetowej www.gov.pl. Zawierają między innymi poniższe ustalenia:
Do szkół mogą uczęszczać jedynie zdrowe dzieci. Zdrowi muszą być również rodzice, którzy przyprowadzają lub odbierają dziecko. Żadna z tych osób nie może przebywać aktualnie w izolacji lub na kwarantannie.
W placówkach obowiązuje nakaz posiadania maseczek. Dotyczy to zarówno uczniów, jak i rodziców podczas przyprowadzania oraz odbierania dzieci z placówki. Nauczyciele i rodzice powinni korzystać w miarę możliwości z komunikacji telefonicznej lub online.
Dzieci w placówce przebywają jedynie w wyznaczonej do tego sali. Podobnie ich nauczyciele powinni być - w miarę możliwości organizacyjnych - przypisani do danej klasy, a poszczególne grupy nie mogą się spotykać. Jednocześnie zaleca się spędzanie czasu na świeżym powietrzu.
Rodzice przyprowadzający i odbierający uczniów - zarówno w stosunku do nauczycieli, jak i innego rodzica z dzieckiem - powinni przestrzegać przynajmniej 1,5 m odstępu. Dystans ten zachowują również pracownicy szkoły. Dziecko powinno być przyprowadzane i odbierane przez jedną osobę. Przy wejściu do placówki muszą być dostępne środki do dezynfekcji rąk.
Pomieszczenia mają być wietrzone przynajmniej raz na godzinę oraz podczas wszystkich przerw. Zabawki i sprzęt sportowy muszą być dezynfekowane, a przedmioty, w przypadku których jest to niemożliwe, usunięte. Nie dotyczy to sprzętu niezbędnego osobom z niepełnosprawnością. Uczniowie przez cały czas pobytu muszą szczególnie dbać o higienę i częste mycie rąk. Dzieci nie powinny przynosić z domów zbędnych przedmiotów i nie powinny wymieniać się przyborami szkolnymi.
W salach, w których spożywa się posiłki, każda grupa dzieci będzie wprowadzana dopiero po starannej dezynfekcji przestrzeni po grupie poprzedniej. Wielorazowe naczynia i sztućce powinny być myte w temperaturze min. 60ºC. W przypadku zewnętrznego cateringu używane powinny być jednorazowe naczynia i sztućce.
Wyłączone zostają źródełka wody pitnej, należy jednak zapewnić uczniom korzystanie z innych dystrybutorów pod nadzorem opiekuna grupy. Pracownicy obsługi pracujący przy wydawaniu posiłku powinni używać środków ochrony osobistej. Personel kuchenny nie powinien kontaktować się z dziećmi oraz nauczycielami.
W przypadku pojawienia się u dziecka objawów chorobowych, pracownicy szkoły powinni - za zgodą rodzica lub opiekuna - zmierzyć mu temperaturę, odizolować je od grupy i poinformować o tym rodzica lub opiekuna, którzy niezwłocznie je odbiorą.
Źródło: www.gov.pl

ikona