1511 (1211) 2022-10-07 - 2022-10-13

Ze stołu do ogrodu – jak powstaje kompost w Eko Dolinie

Zastanawiacie się czasem, czy segregacja kuchennych resztek ma większy sens? Czy i tak wszystkie pieczołowicie porozdzielane domowe odpady nie trafią finalnie na jedną górę śmieci na wysypisku?

Wyładowane bio odpadami śmieciarki przejeżdżają przez bramę spółki Eko Dolina we wsi Łężyce. Po zważeniu na wielkiej wadze samochodowej podjeżdżają pod halę – kompostownię. Zrzucone na podłogę śmieci specjalne maszyny formują w stożkowate pryzmy. Na nich nasze kuchenne odpady będą przez 60 dni podlegać biodegradacji w procesie kompostowania, mineralizacji i humifikacji. Kompostowany materiał jest mieszany i napowietrzany. W trakcie procesu następuje samoczynny wzrost temperatury do 70 stopni - piramidy parują niczym małe wulkany – to proces higienizacji, podczas którego giną mikroorganizmy chorobotwórcze.
Nawóz organiczny powstający w Eko Dolinie z odpadów wytworzonych przez mieszkańców możemy go stosować w naszych ogrodach i na działkach do uprawy roślin ozdobnych, warzyw i owoców. Jest bogatym źródłem materii organicznej i można go również wykorzystywać do zakładania trawników, zieleńców i nawożenia pól. Jest on bezpieczny dla środowiska i ludzi, nie zawiera metali ciężkich oraz pasożytów. Produkt podlega systematycznym i rygorystycznym badaniom wykonywanym w akredytowanych laboratoriach.

ikona