Co nowego

Mały Kack już wie, jak palić w piecu

Dobrą metodę palenia w piecach prezentują w terenie strażnicy miejscy z Ekopatrolu, fot. Dawid Linkowski

Dobrą metodę palenia w piecach prezentują w terenie strażnicy miejscy z Ekopatrolu, fot. Dawid Linkowski

Czy można palić w piecu, oszczędzając przy tym nasze środowisko? Mały Kack dołącza do grona dzielnic Gdyni, które wiedzą, jaką metodą ekologicznie rozpalać ogień w tzw. kozach. Gdyńska Straż Miejska tym samym rozpoczęła kolejny sezon swoich terenowych warsztatów dla mieszkańców.

Mniej dymu, mniej zużytego opału i mniejsze ryzyko wydzielania się tlenku węgla – lista korzyści jest dość długa, żeby również samemu zmienić swój sposób rozpalania ognia w domowym piecu. Korzystne Ograniczanie Zanieczyszczenia Atmosfery, czyli w skrócie: projekt KOZA ruszył tej zimy w Małym Kacku.

Przy ulicy Halickiej strażnicy miejscy z gdyńskiego Ekopatrolu przeprowadzili terenowe warsztaty z odgórnej metody palenia w tzw. kozach. To dwa piece wspomnianego typu, w jednym z nich prezentują prawidłową metodę palenia, w drugim – tę nie do końca prawidłową, która często jest powielana w prywatnych paleniskach.

Na czym polega odgórna metoda palenia? Najpierw do pieca trafia paliwo, czyli w tym przypadku węgiel, a potem rozpałka, czyli drewno. Rozpałka powoli spala paliwo, a dzięki temu proces palenia jest dłuższy. Mieszkaniec oszczędza, bo zwyczajnie zużywa mniej opału – statystycznie do około 30 procent. Dodatkowo nie wydziela takiej ilości gryzącego dymu, jak przy błędnej metodzie.

Jak podkreśla gdyńska Straż Miejska, w przypadku podejmowanych interwencji często na miejscu okazuje się, że wbrew podejrzeniom w palenisku nie spala się śmieci, a nadmierny dym jest wywołany właśnie nieprawidłową techniką rozpalania ognia.
 
Przypomnijmy, że gdyńscy strażnicy z Ekopatrolu już poprzedniej zimy prowadzili pokazy paleniach w kozach. Wówczas metodę odgórnego palenia poznali m.in. mieszkańcy Oksywia, Obłuża i Grabówka, jeden z pokazów przeprowadzono także w Gdańsku. Dla uczestników niedzielnych warsztatów w Małym Kacku przygotowano także poczęstunek: ciepłą herbatę i kawę, gorącą czekoladę oraz grochówkę.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 09.12.2018 15:00
  • ikona

    Autor: Kamil Złoch (k.zloch@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 07.02.2019 15:01
  • ikonaZmodyfikował: Dorota Nelke
ikona

Zobacz także

Najnowsze