Regulamin korzystania
ze stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej Nr 35 w
Gdyni |
||
Działając na podstawie art.40 ust.1 ustawy z dnia 8
marca 1990 roku o samorządzie gminnym (tekst jedn. Dz. U. z 2001 roku
Nr 142 poz.1591 z późń. zm.) w związku z art. 67a, ustawy z dnia
7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jednolity z 2004r.,
Dz.U. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) oraz Uchwałą Nr
XVI/378/08 Rady Miasta Gdyni z dnia 30
stycznia 2008 r. informujemy, że: § 1
W celu wspierania właściwego rozwoju uczniów w szkole
przygotowywane i wydawane są posiłki w formie obiadów.§ 2 § 3 2. Uczniowie znajdujący się w trudnej sytuacji rodzinnej z powodu zagrożenia uzależnieniami w ramach profilaktyki i upowszechniania zdrowego stylu życia otrzymują pomoc realizowaną przez szkołę w formie bezpłatnych obiadów wydawanych w stołówce szkolnej . § 4 2. Wpłaty potwierdzane są dowodem wpłaty (kwitariusz przychodowy), kopia pozostaje w rozliczeniu dokumentacji stołówki. 3. Odpłatność za obiady jest określana przez intendenta i księgowego Szkoły Podstawowej Nr 35 na podstawie analizy kosztów zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz kosztów utrzymania i funkcjonowania stołówki, dokonywanej przed rozpoczęciem każdego roku szkolnego. 4. Wysokość opłaty za jeden posiłek jest podawana Zarządzeniem Dyrektora Szkoły Podstawowej Nr 35. 5. Zarządzenie stanowi każdorazowo załącznik do niniejszego regulaminu. 6. W sytuacji wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem. §
5
Zgodnie z § 2 ust.2 szkoła prowadzi żywienie dla
pracowników według zasady:1. Pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza, pomocy kuchennej korzystają z bezpłatnego wyżywienia w czasie wykonywania pracy i w okresie prowadzenia żywienia w szkole, w której są zatrudnieni – zgodnie z art.15 Ponadzakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla pracowników nie będących nauczycielami zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowo – wychowawczych prowadzonych przez Miasto Gdynia. 2. Nauczyciele oraz pozostali pracownicy nie będący nauczycielami, dokonują odpłatności w pełnej wysokości, która uwzględnia koszty przygotowania posiłku w tym: koszty surowca zużytego do przyrządzania posiłku, koszty wynagrodzenia pracowników stołówki, składki naliczane od tych wynagrodzeń, a także koszty utrzymania stołówki. § 6 z posiłków w stołówce szkolnej. § 7 z posiłku w stołówce szkolnej odliczeniu podlega dzienna wysokość opłaty za korzystanie z posiłku za każdy, z wyłączeniem pierwszego dnia nieobecności. § 8 w przypadku, gdy nieobecność lub rezygnacja zostaną zgłoszone nie później niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym nieobecność lub rezygnację z posiłku. Odliczenia za niewykorzystany obiad w danym miesiącu dokonuje się w następnym miesiącu rozliczeniowym. § 9
Obiady w stołówce szkolnej wydawane są w godz.11.30-11.50
dla uczniów klas I-III, 11.50-12.10 dla uczniów klas O i 12.35-12.50 dla uczniów klas IV-VI.
Dyrektor szkoły
mgr inż. Janina Ostałowska |
||