Co nowego

Gdzie kaszubska tradycja łączy się z nowoczesnością – rodzinna restauracja #wGdyni

Sonia, Marzena i Oskar Usarkowie, którzy prowadzą restaurację „Borowa Ciotka” (fot. materiały Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości)

Sonia, Marzena i Oskar Usarkowie, którzy prowadzą restaurację „Borowa Ciotka” (fot. materiały Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości)

To miejsce, w którym pachnie lasem i gdzie królują kaszubskie motywy. Oferuje szeroki wybór regionalnych dań. Właściciele dbają o to, żeby były one smaczne, zdrowie i spełniały wymagania dietetyczne. Ulubione składniki, które najczęściej pojawiają się w serwowanych tam daniach, to jagody, grzyby i zioła. „Borowa Ciotka” to kaszubska restauracja z tradycjami, które sięgają 1981 roku. Prowadzi ją Marzena Usarek wraz z córką i synem. Historię tej rodzinnej firmy można poznać, oglądając kolejny odcinek „Wtorków z Rodzinnymi”. To seria krótkich filmów o wyjątkowych lokalnych firmach – zarówno tych wielopokoleniowych, jak i tych, które dopiero rozwijają skrzydła.


Łączą Gdynię i Kaszuby, a także leśne bogactwa z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. Starają się również, aby tradycyjne receptury odpowiadały też wymaganiom dietetycznym i dania powstawały z jak najmniej przetworzonych produktów. Stawiają na regionalne smaki. To firma, która powstała z marzeń oraz miłości do kaszubskich tradycji. Stworzyła ją Marzena Usarek. A w jej prowadzeniu pomagają jej dzieci – Sonia i Oskar. Syn odpowiada za dostawy do klientów. A córka dba o to, żeby przygotowywane dania były zdrowe i łączyły tradycję z nowoczesnością. „Borowa Ciotka” działa w Gdyni od 1981 roku i oferuje smaczne posiłki. Historię tego rodzinnego biznesu przedstawiono  w trzecim odcinku piątej edycji cyklu „Wtorki z Rodzinnymi”.

Restauracja „Borowa Ciotka” mieści się przy al. Zwycięstwa 36/108. W menu króluje kuchnia polska i kaszubska, w szczególności ryby oraz dania zawierające zioła, jagody i grzyby. Są obiady domowe, a także dania o obniżonej zawartości glutenu i wegetariańskie. Ponadto restauracja oferuje dowóz i catering. Można tam również zorganizować okolicznościowe przyjęcie. To jednak nie wszystko. W ofercie są także warsztaty, z których korzystają głównie szkoły i przedszkola. Dotyczą one kaszubskich tradycji i pokazują, jak można przygotować prosty i smaczny posiłek.



„Wtorki z Rodzinnymi” to miejska akcja promująca lokalne firmy, które na stałe wpisały się w gdyński krajobraz. W ramach piątej edycji cyklu zaprezentowane zostaną kolejne krótkometrażowe filmy. Ich bohaterami są lokalni przedsiębiorcy oraz ich rodziny. Dzięki materiałom można poznać kilka pokoleń osób, które na miejsce prowadzenia własnego biznesu już wiele lat temu wybrały Gdynię. Nie brakuje również historii młodych, pierwszopokoleniowych firm działających w naszym mieście. Materiały są dostępne na stronie internetowej i facebookowej stronie Gdyńskiego Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz gdyńskim kanale YouTube. Projekt realizują Gdyńskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości oraz Agencja Rozwoju Gdyni.

Przypomnijmy, że filmowy cykl ruszył w połowie grudnia 2020 roku i cały czas jest kontynuowany. Piąta edycja wystartowała 22 kwietnia. W pierwszym odcinku przedstawiono historię butiku cyrkulacyjnego „Ekotori”. A drugi przedstawiał pizzerię „Po kawałku”.

Więcej informacji o działaniach Gdyni związanych z promowaniem firm rodzinnych można znaleźć na facebookowej stronie Firmy Rodzinne Gdynia.

  • ikonaOpublikowano: 06.05.2025 16:30
  • ikona

    Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 06.05.2025 16:35
  • ikonaZmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska
ikona

Zobacz także

Najnowsze