Przy ul. Kartuskiej 108 w Gdańsku jest miejsce, jakiego nie znajdziemy nigdzie indziej. W „Caffe Aktywni” młodzież z niepełnosprawnością intelektualną oraz seniorzy uczą się siebie i uczą się od siebie – bycia razem, ale też, na przykład, pieczenia ciast. Sukces innowacji opracowanej i rozwiniętej w gdyńskim Inkubatorze Innowacji Społecznych sprawił, że jej autorki pracują już nad otwarciem przedsiębiorstwa społecznego.Fundacja „Świat Wrażliwy” z Gdańska pomaga m.in. młodzieży z niepełnosprawnościami i seniorom. I choć byli pod jednymi skrzydłami, w zasadzie się nie znali – nie mieli wspólnych zajęć czy okazji do dłuższych spotkań. Do dnia, w którym zrodził się pomysł połączenia obu grup. Seniorki miały stać się dla młodych ludzi mentorkami dzielącymi się wiedzą i doświadczeniem.Z tego pomysłu narodziła się „Caffe Aktywni” – innowacja zgłoszona do gdyńskiego inkubatora innowacji społecznych. Jest jedną z trzech najwyżej ocenionych spośród dziewięciu, które trafiły do upowszechnienia. To oznacza, że taki model współpracy międzypokoleniowej także inni mogą wprowadzać w życie. Na etapie testowania innowacji seniorkom zapewniono opiekę psychologa, Agnieszki Głuszczyńskiej, która pracowała nad innowacją. Pięć seniorek zostało mentorkami dla dziesięciorga młodych ludzi. To osoby z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym: z autyzmem, chorujące na epilepsję, po porażeniu mózgowym i ze schorzeniami genetycznymi. Każda z nich uczestniczy w programie treningowym. Uczą się samodzielności, dorosłości, komunikacji, uczestniczą w warsztatach kulinarnych. Wsparcia udzielają im właśnie seniorki. Spotykają się 2 razy w tygodniu, na 2 godziny. Pierwsze ze spotkań przeznaczone jest na zajęcia z komunikacji czy socjoterapii. Piątki to czas na wspólne działania kulinarne. Obecnie, po prawie 2 latach, pierwsze skrzypce gra na nich młodzież. Sprzątają, dekorują, przygotowują poczęstunki i napoje, które potem sami serwują. Wcześniej, przygotowani przez mentorki, robią listę i zaopatrują się w niezbędne produkty.Raz w miesiącu „Caffe Aktywni” otwiera się dla lokalnej społeczności. Każde takie spotkanie gromadzi pełną kawiarnię gości. To doskonała okazja, by się poznać, nawiązać więzi, rozwiać obawy. Innowatorki Jolanta Rychlik i Klaudia Tarasiewicz opracowują biznesplan, by przekształcić „Caffe Aktywni” w przedsiębiorstwo społeczne.*** Inkubator Innowacji Społecznych to projekt prowadzony przez Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni w partnerstwie z Fundacją Pracownia Badań i Innowacji Społecznych STOCZNIA z Warszawy, Miastem Stołecznym Warszawa oraz ECORYS Polska sp. z o.o. Skupia się na znalezieniu konkretnych rozwiązań dla problemów, z jakimi mierzą się m.in. osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Opublikowano: 18.04.2019 13:11 Autor: Karolina Szypelt (k.szypelt@gdynia.pl)