1427 (1027) 2020-10-16 - 2020-10-22

Święto Chleba

Święto Chleba obchodzimy 16 października 2020. Jest to znakomita okazja, żeby w tym dniu podziękować piekarzom za codzienny trud i pyszny chleb, który każdego dnia czeka na nas w piekarni.

- Życzmy wspólnie naszym piekarzom i pracownikom piekarni zdrowia, siły, satysfakcji z pracy, uśmiechniętych i zadowolonych klientów oraz mistrzowskich wypieków. Niech święto to będzie wyrazem naszego uznania dla Waszej pracy oraz podziękowaniem od nas, gdynian, którzy codziennie kosztują Waszych wypieków – mówi Wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia Bartosz Bartoszewicz.

Chleb towarzyszy nam od wieków, jest zakorzeniony w polskiej tradycji i zwyczajach, większość z nas nie wyobraża sobie bez niego śniadania, kolacji czy też posiłku do pracy lub szkoły. Kanapka to nieodłączny towarzysz podróży, chrupiąca bułka to sposób na szybkie zaspokojenie głodu. Dlaczego zatem w ostatnim czasie coraz częściej słyszymy, że należy ograniczyć spożycie pieczywa? Czy chleb jest zdrowy i jakie jego rodzaje rekomendują dietetycy? Jak wybrać dobry chleb? Ile pieczywa powinniśmy jeść? Na te i wiele innych pytań na temat pieczywa znajdą Państwo odpowiedzi w ciekawych artykułach i filmach publikowanych na stronie miasta w tym dniu.
- W poniedziałek 19 października br., w gdyńskich piekarniach, które przyłączyły się do akcji promującej zdrowe pieczywo, na klientów dokonujących zakupu chleba będzie czekała miła niespodzianka - worek lniany z logo Gdynia do przechowywania pieczywa wraz z ulotką podpowiadającą na co zwracać uwagę przy wyborze chleba – dodaje Bartoszewicz.

Woreczki lniane są coraz częściej stosowane w celu przechowywania pieczywa i cenione ze względu na wyjątkowe właściwości. Len jest materiałem całkowicie bezpiecznym i naturalnym, nie uczula, nie elektryzuje, ma właściwości bakteriobójcze, jest ekologiczny.
Do akcji promującej zdrowe pieczywo zostali zaproszeni piekarze, których punkty sprzedaży znajdują się na terenie Gdyni.

Rekomendowanym przez dietetyków rodzajem pieczywa są wypieki z mąki pełnoziarnistej i razowej na naturalnym zakwasie. Mąka z pełnego przemiału zawiera błonnik, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, cynk, a także witaminy zwłaszcza B1, B2, B6 i E. Mają one niższy indeks i ładunek glikemiczny, są zatem lepszym wyborem dla osób z nadwagą i otyłością, cukrzyków, osób borykających się z insulinoopornością.
- Zdrowie i właściwe nawyki żywieniowe warto budować i wdrażać już od najmłodszych lat – mówi wiceprezydent Bartosz Bartoszewicz.

Święto Chleba ma na celu zwiększać świadomość i wiedzę na temat zdrowych produktów, a chleb jest jednym z nich. Dobrej jakości pieczywo jako element naszej diety wspiera prawidłowe funkcjonowanie w szkole, w pracy, w codziennym życiu.

ikona