1329 (1029) 2018-07-06 - 2018-07-19

„Kulinarna Świętojańska”

21 lipca startuje największy w tej części Polski festiwal gastronomiczny – „Kulinarna Świętojańska”. Przez całą sobotę szefowie kuchni ponad 30 lokali gastronomicznych ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni przedstawią autorskie menu, a sama Świętojańska zamieni się w wielką restaurację.
Podczas festiwalu wystawią się lokale i restauracje ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Nie zabraknie również stoisk z lokalnymi produktami.

– Zgodnie z dotychczasowym zwyczajem, część najpopularniejszej w mieście ulicy zmieni się w deptak kulinarny. W gronie rodziny, przyjaciół będzie można poznać smaki przygotowane specjalnie na tę okazję przez gdyńskich restauratorów. Pokazy gotowania na żywo, prezentowane przez uznanych szefów kuchni każdego roku przyciągają tłumy amatorów dobrych, oryginalnych kulinariów. To też doskonała okazja do pokazania pionierskiego pomysłu – Gdyńskiego Szlaku Kulinarnego – podkreśla wiceprezydent Katarzyna Gruszecka-Spychała. Aktualnie gdyńskie restauracje słyną przede wszystkim ze swojej różnorodności.
Poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie, odbywać się będą pokazy gotowania na żywo w wykonaniu najlepszych gdyńskich szefów kuchni. Ponownie reaktywowany zostanie „Bieg kelnerów” – jedyna w swoim rodzaju rywalizacja, która odbywała się w Gdyni w latach 30. XX wieku. Bieg odbędzie się w tym razem w trzech edycjach: profesjonalnej, amatorskiej oraz po raz pierwszy dla dzieci.
Start o godz. 12.20.
Program:
– 12.00 – oficjalne rozpoczęcie wydarzenia przez wiceprezydent Katarzynę Gruszecką-Spychałę oraz kuratorów,
– 12.15-12.20 – rozgrzewka przed Biegiem Kelnerów,
12.20-13.00 – Bieg Kelnerów,
– 13.00-13.15 – wręczenie nagród,
– 13.15-13.30 – spacer po stoiskach,
– 13.15-13.40 – muzyka na scenie: North Jazz Trio,
– 13.40-14.15 – Pokaz LIVE Cooking – Diana Volokhova,
– 14.15-14.40 – North Jazz Trio,
– 14.40-15.00 – wywiad z gośćmi specjalnymi „Morskie Trendy Kulinarne” (Jacek Fedde) oraz „Artystyczne Ciacho” (Diana Volokhova),
– 15.00-15.30 – Pokaz LIVE Cooking – Tomasz Kaniewski,
– 15.30-15.45 – quizy z nagrodami – Dobre bo Gdyńskie – Szlak Kulinarny Centrum Gdyni – zagadki kulinarne,
15.45-16.00 – Muzyka na scenie – North Jazz Trio,
– 16.00-16.15 – Konkurs „Zmierz się z Mistrzem” – 3 śmiałków z widowni będzie rywalizowało z Jackiem Fedde w filetowaniu świeżej ryby,
– 16.15-17.00 – Pokaz LIVE Cooking – Jacek Fedde,
– 17.00-17.30 – North Jazz Trio,
– 17.30-18.00 – zakończenie, muzyka na żywo.

  • ikonaOpublikowano: 19.07.2018 15:28
  • ikona

    Autor: Karolina Szypelt (k.szypelt@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 18.10.2018 13:09
  • ikonaZmodyfikował: Michał Kowalski
ikona