Od dobrze wszystkim znanych frytek, przez pizze, hiszpańskie tapas, burgery, aż po kuchnię orientalną i meksykańsko tacos – to tylko część dań, których będą mieli okazję spróbować uczestnicy Dziecięcej Akademii Kulinarnej. Do udziału we wspólnym odkrywaniu kuchni z różnych zakątków globu zapraszają Szlak Kulinarny Centrum Gdyni oraz Batory Food Hall. Podczas projektu najmłodsi będą poznawać nowe smaki, próbować swoich sił w gotowaniu, a także poprzez zabawę uczyć się dobrych nawyków żywieniowych, samodzielności i kreatywności. Cykl bezpłatnych spotkań obywa się w niedawno powstałej przestrzeni gastronomicznej jaką jest Batory Food Hall. Do udziału w projekcie organizatorzy zapraszają najmłodszych mieszkańców naszego miasta. W programie zajęć panorama kuchni z całego świata. Od reprezentowanej przez Włochy i Hiszpanię kuchni basenu morza śródziemnego, przez Meksyk, Amerykę, aż po głęboki orient i prawdziwie azjatyckie smaki. Ponadto uczestników czekają lekcje dotyczące lodów oraz zdrowych, świeżo-wyciskanych soków. Dziecięca Akademia Kulinarka – odkrywaj kuchnie świata z Batory Food Hall pracować będzie od września do grudnia. Co dwa tygodnie uczestnicy pochylą się nad potrawami z innego regionu świata. Zajęcia to nie tylko okazja to posmakowania egzotycznych potraw, ale także nauka dobrych nawyków żywieniowych i samodzielności w kuchni. Wszystko to w przyjemnej atmosferze zabaw kulinarnych pod okiem specjalistów i szefów kuchni. Spotkania odbywać się będą co drugą sobotę w godzinach 11.00 – 12.30. Na każde spotkanie przewidziane jest 15 miejsc dla dzieci w wieku 6-12 lat. Obowiązywać będą zapisy, które uruchamiane będą każdorazowo przed kolejnym spotkaniem, a informacja o nich ukaże się na profilu facebookowym Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz stronie www.kulinarnagdynia.pl Szczegółowy harmonogram spotkań: - 7 września - Pizza&Tapas - 21 września - Fryta - 5 października - DecapiTacos - 19 października - Pociągnij za słomkę - 26 października - U Lodziarzy - 9 listopada - Zater Orient - 7 grudnia - Burger Stacja Opublikowano: 13.09.2019 11:00 Autor: Paweł Kukla (p.kukla@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 13.09.2019 11:13 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz