Sport

Pyszne i zdrowe święto chleba

Podczas warsztatów robienia zakwasu przygotowano prawie 50 słoików tego składnika chleba // fot. Michał Puszczewicz

Podczas warsztatów robienia zakwasu przygotowano prawie 50 słoików tego składnika chleba // fot. Michał Puszczewicz

W gdyńskim InfoBoksie w weekend zapachniało chlebem. Mieszkańcy bardzo chętnie korzystali z propozycji przygotowanych przez Gdyńskie Centrum Zdrowia.


W sobotę (15.10) w gdyńskim InfoBoksie odbyło się wydarzenie związane z Dniem Chleba, międzynarodowym świętem przypadającym 16 października. Jednym z punktów programu obchodów są w Gdyni warsztaty przygotowywania własnego zakwasu chlebowego. W tym roku lista uczestników wypełniła się błyskawicznie. Podczas warsztatów przygotowano prawie 50 zakwasów do własnoręcznego pieczenia chleba, choć uczestników było więcej. W wydarzeniu uczestniczyły całe rodziny od dziadków po wnuki. Jak podkreślają organizatorzy tegoroczne wydarzenie pokazało także bardzo duże zainteresowanie bezpłatnymi badaniami i zdrową dietą.

- Staramy się w Gdyni tworzyć jak najwięcej możliwości do zadbania o zdrowie. Realizujemy szereg programów profilaktycznych już wśród najmłodszych mieszkańców Gdyni. Co ważne widzimy, że mieszkańcy coraz chętniej korzystają z tego typu aktywności. To pokazały również tegoroczne obchody Dnia Chleba – mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia.

Mieszkańcy, którzy tego dnia odwiedzili InfoBox mogli skorzystać z pomiarów poziomu glukozy, cholesterolu, ciśnienia tętniczego, saturacji lub zrobienia testu wykrywającego przeciwciała anty- HCV. Można było także założyć konto IKP lub wyrobić na miejscu kartę EKUZ. Zainteresowani zdrowym odżywianiem, i nie tylko, korzystali z analizy swojego składu ciała i rozmowy z dietetykiem. W wydarzenie zaangażowali się także podopieczni Stowarzyszenia „Aktywni i samodzielni”, którzy zachęcali gdynianki i gdynian do odwiedzenia tego dnia InfoBoksu.

- Cieszymy się, że coraz więcej mieszkańców Gdyni stawia na profilaktykę zdrowotną. Zainteresowanie stoiskami medycznymi było bardzo duże. Wielu gdynian korzystało także z porad dietetyka. Nie sposób nie zauważyć, że coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem, a to będzie pozytywnie przekładało się na stan ich zdrowia – mówi Anna Melki, dyrektor Gdyńskiego Centrum Zdrowia.

W samych badaniach udział wzięło około 120 osób. Około 50 osób skorzystało z porad dietetyka, a około 120 osób z badań mierzących poziom glukozy, cholesterolu i obecność antygenu HCV.
Na stoisku degustacyjnym uczestnicy mogli skosztować kanapek ze zdrowymi pastami przygotowanymi na świeżym pieczywie. Dużą popularnością cieszyły się kanapki ze smalcem z fasoli oraz pastą dyniowo-orzechową.

Organizatorem wydarzenia było Gdyńskie Centrum Zdrowia, które wraz z Narodowym Funduszem Zdrowia i Uniwersyteckim Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej przygotowało obchody Dnia Chleba.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 18.10.2022 16:01
  • ikona

    Autor: Zuzanna Kasprzyk (z.kasprzyk@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 18.10.2022 22:30
  • ikonaZmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska
ikona