Projekt pn. CLEVERFOOD Program: Horyzont EuropaOś priorytetowa: HORIZON-CL6-2022-GOVERNANCE-01Działanie: Connected Labs for Empowering Versatile Engagement in Radical Food system transformationŹródło finansowania: Horyzont EuropaBeneficjent: The European network of science centres and museums (ECSITE)Lider w projekcie: University of Copenhagen (Dania)Realizujący projekt w Gdyni: Centrum Nauki Experyment w GdyniKoszt całkowity gdyńskiej części projektu: 130 377 złDofinansowanie: 130 377 złProjekt dotyczy zaprezentowania interaktywnej wystawy czasowej FOOD 2030 w czasie prezydencji Polski w Radzie Europy w 2025 r. Food 2030 to część większego projektu CLEVERFOOD, który wspiera transformację europejskich systemów żywnościowych w kierunku bardziej regeneracyjnych, odpornych i zrównoważonych. CNE uczestniczy w realizacji projektu jako podwykonawca (Subcontractor) konsorcjum CleverFood. Wśród różnych działań projektu została zaprojektowana interaktywna wystawa, której celem jest podniesienie świadomości na temat zrównoważonej transformacji systemu żywnościowego wśród ogółu społeczeństwa. Wystawa „CLEVERFOOD” składa się z 11 interaktywnych i przystępnych eksponatów tematycznych, które zostaną zainstalowane na powierzchni około 150 m2 powierzchni wystawowej. Obszary tematyczne wystawy: 1. Żywność - rola żywności w kształtowaniu naszej tożsamości i społeczności 2. Szczęśliwe jedzenie - wpływ produkcji żywności na nasze zdrowie, społeczeństwo i planetę 3. Działania na rzecz przyszłości, jakiej pragniesz - wyzwania związane z żywnością 4. Moc jest na naszym talerzu – badanie i odkrywanie narzędzi zrównoważonego systemu żywnościowego Wystawie towarzyszyć będzie specjalnie opracowany program wydarzeń dla publiczności w każdym wieku, m.in. warsztaty feryjne, wykłady popularyzatorskie oraz angażujące formaty we współpracy z uczelniami, naukowcami i organizacjami społecznymi, zajmującymi się tematyką żywności. Czas ekspozycji wystawy 01.02.2025 – 31.05.2025. Każdy z gości będzie miał okazję zbadać i odkryć narzędzia umożliwiające budowanie zdrowszego, bardziej sprawiedliwego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Zwiedzający dowiedzą się, jak ich wybory żywieniowe wpływają na zdrowie i środowisko oraz poznają, jak funkcjonują globalne systemy żywnościowe.Okres realizacji: 11.06.2024 – 31.12.2025KontaktAgnieszka Czerwińskatel. 587273960e-mail: a.czerwinska@experyment.gdynia.pl Opublikowano: 22.05.2025 15:16 Autor: Mikołaj Stasiaczek (mikolaj.stasiaczek@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 29.05.2025 12:05 Zmodyfikował: Mikołaj Stasiaczek