Centrum Nauki EXPERYMENT, wraz z 8 europejskimi instytucjami partnerskimi pokaże, jakie twórcze i nowatorskie pomysły badawcze wdraża się w całej Europie i w Polsce dzięki Europejskiej Radzie ds. Badań Naukowych (ERC).W dniach 14-16 października 2016, za pomocą doświadczeń naukowych, interaktywnych gier, pokazów, spotkań i wykładów gdyńskie centrum zaprezentuje najnowsze odkrycia i fascynujące badania dotyczące żywienia. Podczas weekendowego wydarzenia pt. „Rozsmakuj się w zdrowiu", dzięki ERC i projektowi Science Squared, EXPERYMENT zabierze wszystkich chętnych w podróż do świata nauki i najnowszych badań, które sprawiają, że więcej wiemy o tym, co, jak i dlaczego jemy.14 i 15 października, stanowisko w Centrum Riviera, 10.00-18.00Warsztaty: Za pomocą interaktywnych gier edukatorzy zaprezentują starszym i młodszym uczestnikom, czym kierować się, aby utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.Na „wirtualnym talerzu" będzie można sprawdzić, jak powinien być skomponowany zdrowy posiłek.Każdy z odwiedzających przekona się, jak może wyglądać 300 kalorii i czy każda ich porcja jest tak samo dla nas dobra.Interaktywne stanowisko:Aktywnościom w tych dniach towarzyszyć będzie podróżujące po Europie mobilne stanowisko informacyjne o projektach ERC. Dzięki niemu można obejrzeć wywiady z naukowcami i relacje z najnowszych, najważniejszych i uznanych badań poszerzających naszą wiedzę o żywieniu i zdrowiu.16 października, Centrum Nauki EXPERYMENT, 10.00-18.00Wydarzenie specjalne:Spotkanie z naukowcem, Sala Kinowa, godz. 16.00 (wstęp bezpłatny):Dr hab. Ewelina Knapska z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN opowie nie tylkoo swoich dotychczasowych badaniach, lecz również o tym, jak rozwinie się jej projekt dzięki finansowaniu ERC. Ekspertka w ramach ERC Starting Grant będzie badać, jak ciało migdałowate kontroluje pozytywne i negatywne emocje przekazywane społecznie.Interaktywne warsztaty: „Tajemnicze E - czy na pewno wiesz, co jesz?": podczas spotkania będzie można dowiedzieć się czym są popularne „E", czy wszystkie są dla nas szkodliwe i uzyskane drogą przemysłową?„Konserwacja bez konserwantów - jak bezpiecznie przechowywać żywność?": warsztaty skupią się na zagadnieniu znanym od wieków - czyli jak sprawić, aby jedzenie zakonserwować na jak najdłuższy czas? „Badanie jakości wody i gleby" - każdy z uczestników podczas szeregu eksperymentów będzie miał okazję dowiedzieć się, co ma wpływ na jakość wody i gleby oraz zbada najważniejsze ich parametry.Wstęp na warsztaty jest bezpłatny (nie obejmuje zwiedzania wystawy), obowiązują zapisy. Projekt otrzymał dofinansowanie z Unii Europejskiej w ramach programu "Horyzont 2020" (umowa grantowa nr 672302). Oficjalna strona projektu: www.sciencesquared.euEuropejska Rada ds. Badań Naukowych (European Research Council - ERC) wspiera twórcze i nowatorskie pomysły badawcze we wszystkich dziedzinach wiedzy. Misją ERC jest zapewnienie najwyższej jakości badań w Europie poprzez konkurencyjne finansowanie pionierskich badań oraz wsparcie pracy naukowców. Popularyzacja i poszerzenie wiedzy na europejską skalę o tychże badaniach, podkreślając jednocześnie naukowe osiągnięcia oraz sukcesy ich twórców to nadrzędny cel 3,5 letniego projektu Science Squared, do którego przyłączyło się Centrum Nauki EXPERYMENT. Opublikowano: 12.10.2016 00:00 Autor: Michał Kowalski (2011)