1055 (655) 2012-06-15 - 2012-06-21

III Kiermasz Wina i Sery

W dniach 22 - 24 czerwca 2012 r. w godz. 10.00 - 20.00 odbędzie się Kiermasz Produktów Regionalnych - III Kiermasz Wina i Sery.

Kiermasz zlokalizowany jest po raz trzeci  w Gdyni  na Skwerze Kościuszki ( na wysokości ORP ”Błyskawica” i „Daru Młodzieży” )  w  20  stylowych domkach drewnianych, w których  zaprezentuje się 34 wystawców.

W programie kiermaszu: prezentacja i sprzedaż win, nalewek, miodów i wódek oraz szerokiej gamy serów i nabiału z całej Europy; spotkania z uznanymi producentami i znawcami win oraz serów z Polski. W tym roku główny nacisk położono na prezentację bogatej historii i tradycji uprawy winnic oraz produkcji serów w Hiszpanii oraz Grecji. Ponadto swoje prezentacje będą mieli polscy producenci.
Od kilku lat obserwujemy stały wzrost smakoszy i klientów zainteresowanych dobrymi produktami z dziedziny serów oraz win i innych szlachetnych dodatków. 

Program towarzyszący kiermaszowi

Dzień Polski
22 czerwiec 2012

10.00    Otwarcie Kiermaszu – omówienie programu
12.00   Fenomen serów Korycińskich – Jerzy Szamreto
12.30   Polska tradycja miodów pitnych  - Waldemar Badeński „Nektar”
13.00   Tradycyjne polskie piwa niepasteryzowane – Browar „Edi” z Wschowej
13.30   Polskie likiery – tradycja i współczesność – Rafał Dziliński „Longinus”
14.00   Biebrzańskie wędliny – Robert Bartolewski „Bartlowizna”  nad Biebrzą
15.00   Piwo miodowe i miody pitne – mazurskie tradycje – Joanna Lachowicz
16.00   Polskie oleje tłoczone na zimno – Beata Peksa „Semko”  ze Śmiłowa
16.30   Góralskie oscypki i sery owcze  - Stanisław Koza
17.00   Bałkańskie smaki - „Bul –Eco” Poznań
17.30   Sekret tradycyjnych  polskich  wędlin -  Piotr Lenart z Bydgoszczy
18.00   Odkrywamy polskie wina  – Bartosz Mazurczak „Bestore” Poznań
18.30   Tradycja wędlin litewskich  - Vytautas Drema-Volter
19.00   Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00   Zakończenie Kiermaszu

Dzień Hiszpanii
23 czerwiec 2012

10:00  Otwarcie kiermaszu – omówienie programu
13:00  Podroż po winnicach Hiszpanii  i- Katarzyna Kostro- Gostomska
13:30  Live cooking show na hiszpańską nutę.  Gotuje i opowiada Marcin Żurek – szef kuchni hotelu Galion w Gdańsku
15:00  Wino i oliwa w kulturze hiszpańskiej  - Juli Carbo. Degustacja oliwy.
16:00  Specjały kuchni hiszpańskiej   - degustacja hiszpańskich produktów
16:30  Odkrywamy sery hiszpańskie   - Madalena Zemflero
17:00  Koncert muzyki flamenco na gitarze hiszpańskiej - Robert ‘Robero’ Słucki
18:00  Cava to nie kawa! – Juli Carbo. Dagustacja Cavy hiszpańskiej.
18:30  Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00  Zakończenie Kiermaszu

Dzień Grecji
24 czerwiec 2012

10.00  Otwarcie Kiermaszu i omówienie programu
12.30  Koncert muzyki greckiej – Spiros Band
13.00  Podróż po greckich winnicach, historia Restiny – najstarszego wina domowego w Grecji opowiada Theofanis Mitsoulas , właściciel „Delikatesów  greckich  Agora”
13.30  Live cookinng show : Co to jest „sałatka grecka” po grecku oraz kawa po grecku – Theofanis Mitsoulas – właściciel „Delikatesów greckich  Agora”
14.00  Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band – Regina i Stamatis Kakaris
14.30  Grecy w Polsce – Jorgos Orfanos
15.00   Przegląd serów greckich  - Regina  Kakaris
15.30  Live cooking show „Feta i inne greckie sery na wiele sposobów” – pokaz prowadzi Fheofanis Mitsoulas właściciel „Delikatesów greckich Agora”
16.00   Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band- Regina i Stamatis Kakaris
16.30   Kultura i zwyczaje kulinarne w Grecji i w Polsce – Jorgos Ofranos
17.00  Live cooking show „Lekkie greckie dania: Dakos z fetą  i szpinak na patelni” – Theofanis Mitsoulas właściciel „Delikatesów greckich Agora”
17.30  Koncert muzyki greckiej – Spiros Band
18.30   Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
20.00   Zakończenie Kiermaszu

ikona