Od 12 września zmiany w organizacji ruchu przy rozbudowie ul. Unruga. Szczegóły w komunikacie.
Gdynia Innowacyjna

Studenci i uczniowie z Trójmiasta pracują nad przełomowymi odkryciami w PPNT Gdynia

Studenci podczas pracy nad projektami w PPNT Gdynia.  Dwie kobiety oraz mężczyzna, w białych fartuchach. Stoją w laboratorium.

(źródło: PPNT Gdynia)

Czy istnieje alternatywa dla sztucznych konserwantów w żywności? Czy istnieje formuła na „eliksir młodości”? To zagadnienia, nad którymi głowią się uczestnicy XI edycji programu InnovaBio Pomorze (IBP) realizowanego właśnie przez PPNT Gdynia | Bio Laboratorium. Prace prowadzone są na zlecenie firm, które zdecydowały się na udział w projekcie.


Jak podkreśla koordynatorka programu IBP dr Joanna Głowacka z PPNT Gdynia | Bio Laboratorium, na formule korzystają zarówno przedsiębiorcy, jak i biorący udział w programie uczniowie i studenci:
– Dzięki współpracy z firmami uczestnicy programu zdobywają cenne doświadczenie w pracy nad realnym projektem, co pozwala im na rozwój umiejętności badawczych i zawodowych. Firmy decydując się na powierzenie nam projektów badawczych w ramach programu InnovaBio Pomorze minimalizują koszty badań, niezbędne do wdrożenia produktów na rynek.

W ramach trwającej właśnie edycji młodzi naukowcy, we współpracy z ekspertami z PPNT Gdynia poszukują innowacyjnych substancji, które zwiększą efektywność kosmetyków oraz wpłyną na trwałość produktów spożywczych.


Formuła piękna

Biofermenty kosmetyczne to surowce kosmetyczne pozyskiwane na drodze fermentacji z udziałem bakterii Lactobacillus. Regenerują, chronią oraz wzmacniają barierę ochronną skóry poprzez odbudowę naturalnej mikroflory znajdującej się na jej powierzchni. Są cennym i coraz bardziej popularnym składnikiem kosmetyków. W ramach jednego z projektów badawczych uczniowie i studenci zajmują się analizą ich i optymalizacją ich działania. W oparciu o techniki spektrofotometryczne i chromatografię ocenią zawartość witamin, polifenoli i  kwasów organicznych. Główny obszar badań dotyczy biofermentu Microbiome Stimuli Base, opracowanego w celu łagodzenia objawów łuszczycy, egzemy oraz atopowego zapalenia skóry. Jak mówi dr Joanna Głowacka:
– Dzięki współpracy z PPNT Gdynia, możliwe było dokładne określenie składu tego biofermentu oraz jego rejestracja w międzynarodowym systemie nomenklatury kosmetycznej INCI. Kolejnym celem badawczym jest opracowanie biofermentu przeznaczonego do leczenia łysienia plackowatego, którego efektywność zależy od precyzyjnej analizy mikrobiomu skóry. W ramach projektu InnovaBio Pomorze planowane jest przeprowadzenie badań, które umożliwią wprowadzenie tego nowego składnika kosmetycznego na rynek.
Studenci i uczniowie będą także analizować inne biofermenty pozyskane z różnych roślin, takich jak dynia, ryż, skórka cytryny, bambus, rzodkiew, chlorella, mleko sojowe, sok z aloesu oraz miód, aby zoptymalizować proces ich produkcji i uzyskać najefektywniejsze formuły.


Zdrowe konserwanty istnieją?

Druga grupa prac badawczych dotyczy konserwantów w żywości. Niestety, w zdecydowanej większości konserwanty to substancje chemiczne, których zadaniem jest przedłużenie trwałości produktów spożywczych poprzez hamowanie wzrostu mikroorganizmów, drobnoustrojów i pleśni. Mogą jednak wykazywać niekorzystne działanie na organizm człowieka.

Dlatego prace prowadzone przez uczestników InnovaBio Pomorze w ramach drugiego z projektów skupiają się na poszukiwaniu naturalnych alternatyw substancji konserwujących. W dobie rosnącej popularności żywności ekologicznej, zapewnienie trwałości produktów bez chemicznych środków konserwujących stanowi poważne wyzwanie.

Celem badania jest określenie optymalnego stopnia oczyszczania ekstraktów drożdżowych, który umożliwi znaczące wydłużenie trwałości produktów, takich jak soki owocowe. Przeprowadzona analiza pozwoli wybrać najbardziej odpowiednie ekstrakty do zastosowania jako naturalne konserwanty.

Nowatorskie receptury kosmetyków

Trzeci obszar badań realizowany przez uczestników programu dotyczy opracowania nowej receptury sztyftu kosmetycznego opartego na wosku pszczelim i substratach wegańskich. Projekt nadzorowany jest przez Aleksandrę Bałdygę z gdyńskiej firmy MARION, która jest partnerem projektu. Zespół badawczy prowadzi prace nad udoskonaleniem składu sztyftu. Studenci testują różne kombinacje składników i formuł, dążąc do stworzenia produktu o optymalnych właściwościach. Po uzyskaniu zadowalających rezultatów, zespół planuje przeprowadzić wstępną ocenę wpływu temperatury rozlewania, czasu chłodzenia, a także kształtu i materiału opakowania docelowego na jakość produktu.

Firmy, które w tym roku przystąpiły do projektu i zleciły badania to: Kinnaka, Marion, Orcideo.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię

Kontakt

  • ikonaOpublikowano: 20.08.2024 10:32
  • ikona

    Autor: Magdalena Malara-Świtońska (komunikacja@ppnt.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 04.09.2024 15:19
  • ikonaZmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska
ikona