Miasto Gdynia zaprasza na VIII edycję Kulinarnej Świętojańskiej – największego festiwalu street-food w Polsce Północnej. Podczas wydarzenia odwiedzający będą mogli eksplorować smaki najlepszych restauracji Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz zaprzyjaźnionych miejsc i wytwórców lokalnej żywności. Idea festiwalu podkreśla i promuje pierwszy w Polsce miejski szlak kulinarny. Impreza ma charakter plenerowy, a jej oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w naszym mieście, jak i w Polsce – ul. Świętojańska.Tegoroczna edycja Kulinarnej Świętojańskiej opiera się na zagłębieniu się w świat kulinariów, zarówno „od kuchni”, jak i od strony odbiorcy. Co roku promujemy również świadome podejście do jedzenia. Kuratorami wydarzenia po raz drugi zostali wybitni gdyńscy restauratorzy, wyróżnieni w 2024 roku w prestiżowym przewodniku Michelin – Marcin Popielarz – Chef Patron restauracji Biały Królik oraz Jacek Koprowski – szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino. Podczas zeszłorocznej edycji wydarzenia poznaliśmy „Gdyński Modernizm Kulinarny” w wykonaniu topowych szefów kuchni z Gdyni, a tegoroczna edycja skupi się na poznaniu Gdyni od kuchni i nie zabraknie na niej ciekawych gości, zaproszonych przez kuratorów.Oprócz punktów gastronomicznych, będzie można skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia, m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę specialty czy lokalne miody.Degustację potraw umili muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz.Nieodzownym punktem programu jest tradycyjny Bieg Kelnerów w formule dla profesjonalistów, amatorów oraz junior – dla najmłodszych. Czeka na was również quiz kulinarny z nagrodami.Dla młodszych uczestników również zapewnimy angażujące atrakcje we współpracy z Centrum Nauki Experyment, które oprócz stoiska z mieszanką ich najciekawszych eksperymentów kulinarnych, przeprowadzi także interaktywny pokaz naukowy pt. „Żywioły w kuchni”.Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i otwarty. Szczegółowy program wydarzenia pojawi się wkróce. Opublikowano: 02.06.2025 14:02 Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 02.06.2025 14:29 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski