Chcecie wiedzieć, jak działa fermentacja na orbicie i dlaczego kombucha może stać się kluczem do przetrwania astronautów? Zapraszamy na warsztaty łączące świat biotechnologii kosmicznej z praktyczną mikrobiologią już 5 i 12.12.2025. Wspólnie z Łukaszem Szydłowskim z AstroFarms – firmy stojącej za projektem wysłania mikroorganizmów SCOBY w lot suborbitalny – odkryjecie, jakie wyzwania stawia przestrzeń kosmiczna przed materią i organizmami. Zrozumiecie, czym jest mikrograwitacja i przeciążenie oraz poznasz misję „mikroSCO”, której celem jest stworzenie kosmicznych bioproduktów, takich jak żywność i leki dla przyszłych astronautów. To nie tylko teoria! W praktycznej części warsztatów samodzielnie: przygotujecie własną porcję kombuchy, wykonacie zaawansowane barwienie Grama – kluczową technikę w mikrobiologii – aby na własne oczy zobaczyć i rozróżnić bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne tworzące SCOBY. przeprowadzicie obserwacje pod mikroskopem, podziwiając unikalną strukturę kombuchy. stworzycie kosmiczne ozdoby choinkowe z wysuszonego materiału SCOBY! Wiek: 18+Termin: 5 i 12.12.2025 | godz. 17:00Czas: ok. 90 minutBilety: 25 złWięcej informacji na stronie experyment.gdynia.pl. Kontakt Centrum Nauki Experyment https://experyment.gdynia.pl/wydarzenia/warsztaty-dla-doroslych-biotechnologia-w-kosmosie/ Opublikowano: 02.12.2025 09:15 Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 02.12.2025 09:28 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski