Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji o plikach cookies znajduje się w polityce prywatności.
Uwaga !!! Stronę można również powiększać za pomocą klawisza CTRL + kółko myszki
środa, 27 lipca 2016 Lilii, Aurelego
pogoda Pogoda w Gdyni
język polski język angielski język niemiecki język szwedzki język duński język francuski język rosyjski język esperanto


poprzednia strona powrót

Toaleta Koło Morza może tak wyglądać


2014-06-25

Grand Prix 2014 - wizualizacja, autorzy: Grzegorz Ostrowski, Karol Sabalczyk240 prac z całej Polski. Różny punkt widzenia. Niektóre nowoczesne, prezentujące przeszklone pawilony, inne nawiązywały do gdyńskiego modernizmu i jednostek pływających. Takie wizje mieli architekci biorący udział w konkursie na projekt łazienki, która w przyszłości ma się pojawić na Bulwarze Nadmorskim.


To już XVI edycja konkursu Sanitec KOŁO. Tym razem na warsztat wzięto Gdynię, a tematem przewodnim było zaprojektowanie toalety publicznej przy bulwarze. Architekci się postarali i w efekcie jury miało twardy orzech do zgryzienia. Grand Prix 2014 - wizualizacja, autorzy: Grzegorz Ostrowski, Karol SabalczykZwyciężyli projektanci ze Śląska Grzegorz Ostrowski i Karol Sabalczyk. Ich praca, to połączenie drewna, betonu, ceramiki i szkła, która spełniła wszystkie wymagania konkursowe. "Wygranie konkursu KOŁA było na liście rzeczy, które chcieliśmy w życiu "zrobić". Mamy świadomość, iż z pozoru błahy temat toalety publicznej, jest społecznie istotnym i wymagającym zadaniem projektowym - niemniej niż projekt galerii sztuki, muzeum, czy opery - mówią twórcy zwycięskiego projektu.

Standardowo obiekt ma być dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Przewidziano także miejsce dla dzieci, które wymagają szczególnej opieki. Twórcy pomyśleli również o odzysku wody deszczowej z dachu, która następnie może zostać wykorzystania do spłukiwania toalet.

Lista laureatów konkursu z uzasadnieniami jury

Grand Prix „Łazienka KOŁO 2014" - 20 000 zł
Autorzy: Grzegorz Ostrowski, Karol Sabalczyk - Zabrze


Nagrodę przyznano za:
- bardzo dobre wkomponowanie obiektu w istniejące otoczenie, prostą modernistyczną bryłę, tak charakterystyczną dla Gdyni,
- pomysł z wypełnieniem profilami drewnianymi siedziska w głównej elewacji od strony morza bardzo rzeźbiarski i funkcjonalny, szczególnie trafny na tle ściany lasu, prawidłowo i funkcjonalnie zaprojektowane toalety,
- wprowadzenie dużej ilości naturalnego światła do wnętrza od strony lasu jest zabiegiem
bardzo przemyślanym i ekonomicznym.

Praca, która uzyskała Grand Prix w opinii jurorów spełnia kryteria konkursowe i po wykonaniu kolejnych faz projektowych będzie nadawała się do realizacji.

Obiekt, który powstanie w tym miejscu niewątpliwie wzbogaci i uatrakcyjni swoją formą Bulwar Nadmorski w Gdyni.

Wyróżnienie I stopnia - wizualizacja, autorzy: Radost Gawryłkiewicz, Karolina KrygerWyróżnienie I stopnia - 8000 zł
Autorzy: Radost Gawryłkiewicz, Karolina Kryger - Gdańsk


Istotą koncepcji projektu jest ekologiczny charakter obiektu. Znajduje on swój wymiar funkcjonalny w idei wykorzystania wody deszczowej do obsługi toalet i pisuarów, a także w zastosowaniu ekologicznej armatury (miski WC przystosowane do spłukiwania 4/2 litra).

W strefie estetyki, ekologiczność obiektu kreowana jest przez instalację zielonej ściany, stanowiący dominujący element frontowej elewacji. Ściana ta stanowić może także filtr zatrzymujący zanieczyszczenia z sączącej się przez nią wody. Dominujący motyw zieleni oraz stonowana kolorystyka żelbetowej ramy konstrukcyjnej decydują o dobrym wkomponowaniu obiektu w krajobraz Kępy Redłowskiej.

Wnętrze toalety eleganckie, stonowane, zaprojektowane z dbałością o niezbędną przestrzeń oraz funkcje (np. obszerne powierzchnie odkładane przy umywalkach). Ze względu na ograniczony rozmiar otworów okiennych do rozważenia pozostaje „rozjaśnienie" kolorystyki wnętrz.

Niebanalna piktografia sanitariów dowodzi, że w tak na pozór trywialnej symbolice wciąż można pokusić się o odrobinę kreatywności.


Wyróżnienie II stopnia - wizualizacja, autorzy: Bartosz Jaskulski, Agata KaliszWyróżnienie II stopnia - 4000 zł
Autorzy: Bartosz Jaskulski, Agata Kalisz - Wieluń


Wyróżnienie drugiego stopnia przyznano za walory architektoniczne propozycji i autorską próbę wpisania w kontekst otoczenia. Prosty pawilon toalety z obiecanym zbiornikiem wody deszczowej na dachu połączony jest z wielokrzywiznowym zadaszeniem podpartym drewnianymi (brzozowymi) słupami z parawanowym uzupełnieniem.

Uzyskany podcień zaproponowano dla celów ulokowania tam stojaków rowerowych, można by uzupełnić go o siedziska rekreacyjno - wypoczynkowe, co przedstawiona koncepcja umożliwia. Geometria zadaszenia przechodzącego w ściany, wytwarza potrzebę intymności przy wchodzeniu do części sanitarno - toaletowych.

Zaproponowane wnętrza są rozwiązane zbyt schematycznie.


Wyróżnienie równorzędne III stopnia - 2000 zł
Autorzy: Marcin Gierbienis, Jarosław Gawliczek - Kraków


Praca wyróżniająca się lekkością formy. Wyraźnie widoczna idea przenikania wewnętrznej, podstawowej funkcji uzupełniającej częścią ogrodową oraz delikatna ażurowość elewacji doskonale wpisuje obiekt w pobliską Kępę Redłowską. Transparentne, orientalne wnętrze zapewniające niezbędną intymność, niezwykle urokliwie oddając nadmorski charakter Gdyni.
Dodatkowa funkcja ogrodowa wydaje się jednak zbędna przy tak bliskim sąsiedztwie morza, które definitywnie dominuje nad otoczeniem.


Wyróżnienie równorzędne III stopnia - 2000 zł
Autor: Maciej Cieplucha - Łódź

Wyróżnienie trzeciego stopnia przyznano za umiejętne połączenie plażowego charakteru proponowanej architektury z rekreacyjną atmosferą nadwodnej promenady ukazanej w szerszym kontekście miasta.

Dwa lekkie pawilony proponowane w konstrukcji drewnianej umieszczone są na podeście połączonym z poziomem chodnika za pomocą pochylni. Całość przekryta jest daszkiem membranowym opartym na konstrukcji stalowej lakierowanej. Powierzchnia przekrytego podestu poza funkcjami komunikacyjnymi może pełnić również funkcję wypoczynkową (ławki) i służyć parkowaniu rowerów. Koncepcja jest nieco niespójna w rozwiązaniach detali/przekrojów, niektóre konieczne elementy (poręcze przy stromych pochylniach) zostały pominięte, przez co sprawia wrażenie niedopowiedzianej.

Wyróżnienie III stopnia - wizualizacja, autor: Dominik BanaszakWyróżnienie równorzędne III stopnia - 2000 zł
Autor: Dominik Banaszak - Poznań


Wyróżniona praca ujmuje delikatnym i eleganckim podejściem do intymnego tematu toalety. Czysta, techniczna bryła kojarzy się bardziej z nowoczesnym urządzeniem niż z budynkiem służącym zaspokajaniu przyziemnych potrzeb - staje się więc, jak smartfon czy tablet elementem wielkomiejskiego stylu życia. Bryła jest widoczna z daleka, dobrze komunikuje swą funkcję. Jednocześnie przemyślana forma trapezu wysmukla sylwetkę nie dominując krajobrazu.

Niestety, wysublimowana estetyka rzutuje na funkcję - rzut budynku pokazuje zarówno zbyt ciasną kabinę dla niepełnosprawnych, jak i sporo niewykorzystanej zbędnej przestrzeni. Ten trudny kompromis nie pozwolił projektowi uzyskać wyższej oceny, adekwatnej do niewątpliwych walorów estetycznych.

Laureat konkursu Internautów - wizualizacja, autor: Mateusz PoksińskiLaureat konkursu Internautów

Wyróżnienie przyznane przez Internautów głosujących na stronie konkurskolo.pl - 2000 zł
Autor: Mateusz Poksiński - Toruń



Wprowadził informację: Karolina Szwaba
Ostatnio zmodyfikował: Michał Kowalski
Ostatnia aktualizacja: 26 czerwca 2014
Odpowiedzialny: Referat Relacji z Mediami, tel.: 58 66 88 203, e-mail: internet@gdynia.pl
Wydarzenia
poczatek 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 z 206 nastepna

© Urząd Miasta w Gdyni, 81-382 Gdynia, Aleja Marszałka Piłsudskiego 52/54
telefon (58) 66 88 000, fax (58) 62 09 798, e-mail: umgdynia@gdynia.pl

Created by Net P.C. | Layout by IQ PL | Zdjęcia lotnicze by AEROMEDIA | Hosting by ARTNET