Komunikaty dla mediów

Gdynianie wegetarianie

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Polacy jedzą zdrowiej i coraz chętniej wybierają posiłki wegetariańskie lub wegańskie. Takie wnioski płyną z raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021”. Z danych sprzedażowych firmy wynika też, że najwięcej zamówień na diety wykluczające mięso jest w województwie pomorskim. Ponadto wśród mężczyzn zestawy wegetariańskie najchętniej wybierają mieszkańcy Warszawy, Gdańska i Gdyni.


Firma Kukuła Healthy Food od dwóch lat współpracuje z jednym z ogólnopolskich instytutów badawczych. Wspólnie sprawdzają, jak wyglądają nawyki żywieniowe i styl życia Polaków. We wrześniu 2021 roku przeprowadzili badanie na ten temat. Wzięło w nim udział 1008 osób w wieku 18-65 lat. W ten sposób powstał raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021”.

Do stosowania różnego rodzaju ograniczeń żywieniowych w codziennej diecie przyznaje się obecnie 85 procent Polaków. To o 5 procent mniej niż w styczniu 2020 roku. Badanie pokazało, że 10 procent Polaków między 18. a 65. rokiem życia to wegetarianie, a 6 procent jest weganami. Ponadto z raportu wynika, że ponad 40 procent badanych zmieniło nawyki żywieniowe w ciągu ostatniego roku. W jaki sposób? Ankietowani wskazywali najczęściej, że jedzą więcej warzyw, rzadziej sięgają też po cukier i mięso.
 
Według raportu najwięcej wegan jest w grupie wiekowej 25-34 lata. Natomiast największą grupę wegetarian stanowią osoby między 18. a 24. rokiem życia.
 
Badanie pokazuje też, że coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny. Na przełomie września i października 2021 roku z diety pudełkowej korzystało 37 procent respondentów. Według danych sprzedażowych firmy Kukuła Healthy Food mieszkańcy województwa pomorskiego zamawiają najwięcej zestawów wegetariańskich zarówno w ujęciu ogólnym, jak i w podziale na płeć. W tym zestawieniu na drugim i trzecim miejscu plasują się osoby z Mazowsza i Śląska.
 
Dane w rankingu miast wyglądają nieco inaczej. Wśród mężczyzn najwięcej dań wegetariańskich zamawiają mieszkańcy Warszawy, Gdańska i Gdyni. Natomiast jeśli chodzi o kobiety, po tego typu posiłki najchętniej sięgają mieszkanki Warszawy, Gdańska i Krakowa.
 
– Coraz więcej osób wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna jest w stanie dostarczyć niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Powszechna dostępność smacznych i dobrych jakościowo roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także obecność potraw wegetariańskich w prawie każdym lokalu gastronomicznym również sprzyja popularyzacji roślinnego odżywiania – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.
 
Wiele osób deklaruje też, że chce zmienić swoje nawyki żywieniowe. Aż 12 procent respondentów zamierza w najbliższym czasie wypróbować dietę wegetariańską. Z kolei 7 procent chce sprawdzić dietę wegańską.

ikona