O tym jak należy zachowywać się przy stole wspomina już polska literatura okresu średniowiecza. Dziś doskonale wiemy, że jego aranżacja i nakrycie nie powinno być przypadkowe lecz wynikać z obowiązujących zasad savoir – vivru. Nie jest to łatwa sztuka biorąc pod uwagę, że każdy nawet najmniejszy element jak ułożenie noża czy widelca, ma swoje znaczenie, które należy bezbłędnie potrafić odczytać.Taką wiedzą i umiejętnościami musieli się wykazać uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów organizowanego przez Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Odbył się on we wtorek, 15 marca w Centrum Konferencyjnym PPNT Gdynia.W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły województwa pomorskiego o profilu gastronomiczno-hotelarskim z: Kłanina, Pucka, Rumi, Sierakowic, Tczewa, Wejherowa, Gdyni. Drużyny miały za zadanie przygotowanie aranżacji stołu z nakryciem wstępnym do zaplanowanego menu. Tematem przewodnim, który należało uwzględnić we własnych interpretacjach była Wielkanoc w Gdyni, w mieście zbudowanym na marzeniach, związanym z morzem, które jest gospodarzem wielu wydarzeń kulturalnych i sportowych, na które przybywają goście z kraju i ze świata. Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele trójmiejskich hoteli oraz artystka plastyk z Gdyni postanowiło nie przyznać Grand Prix lecz wyróżnienia, które otrzymali:- za ogólną estetykę stołu: Martyna Hochszulc, Michalina Reszka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun: Ewelina Pilc Bojke, Eliza Groenwald, Małgorzata Itrych, Natalia Wilczewska, Bernadeta Perszon z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, opiekun: Anna Zwierska - Dampc, Julia Kąkol, Martyna Koralewska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi, opiekun: Małgorzata Więcek, Kamila Markowska, Marzena Hinca z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, opiekun: Małgorzata Chobot, Adrianna Jaklińska, Agata Grota z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun: Ewelina Ciereszko- za aranżację: Weronika Byczkowska, Daria Mielewczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun: Ewelina Pilc Bojke, Karolina Szałek, Sylwia Jasińska z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, opiekun: Beata Chwyć- za zgodność z tematem: Emilia Klechowicz, Aneta Toruńczak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi, opiekun: Małgorzata Więcek, Agata Reclaf, Weronika Labuda z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, opiekun: Małgorzata Chobot, Martyna Grzelak, Weronika Troć z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun: Ewelina Ciereszko- za artystyczne i oryginalne przedstawienie tematu: Dorota Kartuszyńska, Alicja Krupińska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie, opiekun: Barbara Antoniuk, Julia Nowacka, Błażej Wiczkowski z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, opiekun: Maria Dawidczyk.Konkurs ma na celu rozpowszechnianie polskich tradycji świątecznych, przekazanie wiedzy na temat nakrywania i dekorowania stołów, a także wskazanie najnowszych trendów obowiązujących w gastronomii. Ponadto jest to sposób integracji środowisk szkolnych oraz podtrzymywania współpracy z pracodawcami i instytucjami współpracującymi z Zespołem Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.Kontakt:Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni, tel.: 58 620 12 89 Opublikowano: 16.03.2016 00:00 Autor: _Agnieszka Wołowicz-Bińkowska (a.wolowicz@gdynia.pl)