1164 (764) 2014-10-03 - 2014-10-09

Konkurs na Gdyński Przysmak został rozstrzygnięty

Choć VI Weekend Kulinarny w Gdyni za nami, nie oznacza to, że zostajemy z pustymi żołądkami. W trakcie trwającej od 26 do 28 września imprezy poznaliśmy laureatów konkursu na Gdyński Przysmak. Jury jednogłośnie wybrało najlepszy przepis. Wygrał „Letnio-jesienny dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca" autorstwa Przemka Romana. To danie przygotować można także w swojej kuchni.

Oceniających urzekł idealny dobór składników - nadmorskich i kaszubskich, czyli połączenie lasu, ogrodu i morza. Dodatkowo, to wykwintne danie można przygotować z ogólnodostępnych produktów. Jak uzasadnia szefowa jury, Ewa „Malika" Szyc-Juchnowicz to danie jesienne ze względu na dobór składników, nadmorskie ze względu na rybę, kaszubskie dzięki kurkom i korzennym warzywom z jałowcem jako puree. Jałowiec, zapach z kaszubskich lasów w oryginalny sposób łączy temat grzybów z rybą co jest trendem  często spotykanym w daniach - łączenie lasu i morza we Włoszech nazywane „mare-monti".

No a czym w końcu sama Gdynia nie jest takim połączeniem lasu i morza, z jednej strony otoczona Trójmiejskim Parkiem Krajobrazowym a z drugiej Zatoką Gdańską? Jeśli dodamy kaszubskie korzenie naszego miasta, to przepis ten musiał po prostu zwyciężyć.

Drugą nagrodę „zgotowała" sobie Beata Waśniewska przepisem na „Gęsie udka z sosem rokitnikowo-pigwowym", za przygotowanie jesiennego dania z wykorzystaniem aromatów i smaków powracających do łask produktów. Natomiast przepis Katarzyny Jastrzębskiej na „Muszle faszerowane rybą i pomidorami w sosie kurkowym" zdobył trzecie miejsce i urzekł jurorów elegancją, oryginalnością i zgodnością z motywem konkursu a tym było „Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni".

To co warte podkreślenia, to wysoki poziom wszystkich przepisów. Nie były to już proste dania z trzech składników, tylko naprawdę wykwintne potrawy a większość przepisów była świetnie skomponowana pod względem doboru składników. Górowały przepisy z ryb i z grzybów, ale nie brakowało przepisów słodkich czy na nalewki z owoców -  podsumowuje Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni organizującej konkursu.

Dodajmy, że Jury oceniało każdy przepis przyznając punkty osobno za: motyw przewodni, gdyńskie skojarzenie, smak i aromat, wygląd, trudność wykonania oraz oryginalność.

ikona