W najnowszym „Kurierze Gdyńskim”, który od wtorku, 10 listopada można kupić w kioskach poczytacie Państwo o tym, że: - Prawdopodobnie pierwsza w Polsce... podziemna trasa biegowa powstanie w Gdyni. Liczyć ma 23 kilometry. Nie będzie to jednak szlak dla zwolenników lekkiej rekreacji.- Gdynia stawia na buspasy! Kolejny już - po ulicach Kieleckiej, Władysława IV i fragmencie Morskiej – powstaje na estakadzie Kwiatkowskiego. Ma być gotowy jeszcze w tym roku.- Akademia Morska wzięła się za produkcję energii pochodzącej ze słońca. Na razie robi to na potrzeby jednego laboratorium, ale w przyszłości, kto wie...?- Gdynia zawsze najważniejsze święta miała dwa: zaślubiny z morzem i odzyskanie niepodległości. Oba celebrowała bardzo uroczyście – zapraszamy do poczytania o tradycji święta niepodległości w naszym mieście. - W „Gdyni od kuchni” dwa dania „niepodległościowe”, które weszły już do tradycji obchodów tego dnia – to gęś w cydrze i ze śliwkach oraz rogale świętego Marcina. A jeśli sami lubicie gotować prześlijcie przepis: e-mail: redakcja@kuriergdynski.eu. Opublikowane zostaną nagrodzone. Opublikowano: 12.11.2015 00:00 Autor: Małgorzata Omachel - Kwidzińska (malgorzata.omachel-kwidzinska@gdynia.pl)