Kolejna edycja kulinarnego show „Znani i lubiani gotują z uczniami" za nami. 13 kwietnia 2016 r. w Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni, samorządowcy, radni, przedsiębiorcy zmagali się o miano kulinarnego mistrza, a motywem przewodnim w kuchni było mięso mielone i kasza. Zmaganiom uczestników przyglądał się Wiceprezydent Gdyni Bartosz Bartoszewicz.Każda drużyna składała się z zaproszonego gościa i ucznia ZSHG. W ciągu 100 min musieli przygotować danie, które smakowali i oceniali eksperci kulinarni: Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak, Jacek Zięba i Zdzisław Senwicki.1 miejsce zajęła drużyna: Paweł Szary- Agencja Rynku Rolnego, Natalia Frankiewicz - uczennica klasy IV Technikum Gastronomicznego. Potrawa: kotleciki z serem cheddar na kremowym puree z kalafiora w towarzystwie smażonej na palonym maśle młodej marchewki.2 miejsce zajęła drużyna: Krzysztof Jaszczak- Agencja Rynku Rolnego, Agata Kaczykowska - uczennica klasy IV Technikum Gastronomicznego. Potrawa: pieczone kotleciki w ziołowej otoczce na orientalnym musie marchwiowym podane z placuszkami z kaszy gryczanej i sosami ze świeżych warzyw.3 miejsce zajęła drużyna: Edyta Sieracka-Zięba - wiceprzewodnicząca Rady Dzielnicy Grabówek oraz Kacper Chodnicki - uczeń klasy III Technikum Gastronomicznego. Potrawa: rolada z mięsa mielonego nadziewana szpinakiem z placuszkami z kaszy jaglanej z sosem czosnkowym.Goście obejrzeli też pokaz barmański z napojów bezalkoholowych, przygotowany przez Ryszarda Matusiaka.fot. materiały prasowe Zespołu Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych Opublikowano: 21.04.2016 00:00 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)