Wojciech Niziński z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zajął I miejsce w II Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym "La Cucina Italiana 201". 3 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się II Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „La cucina Italiana 2019” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Pomorskiego Kuratora Oświaty Moniki Kończyk, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego i Honorowego Konsula Republiki Włoch Claudii Filippi Chodorowskkej.Tematem przewodnim konkursu La cucina Italiana 2019 było: „La cucina italiana -magia in cucina – Kuchnia włoska - magia w kuchni”. Zadaniem uczestników finału było wykonanie w ciągu 90 minut dwóch potraw kulinarnych (antipasto-przystawka oraz danie zasadnicze) w ilości po trzy porcje: dwie porcje do oceny przez jury degustacyjne, jedna porcja do prezentacji na stół konkursowy oraz przygotowanie prezentacji dotyczącej sporządzonych potraw. W przygotowywanych potrawach finaliści zobowiązani byli wykorzystać pięć produktów wybranych według własnego uznania z listy obowiązkowych składników.Podczas finału konkursu szkołę reprezentował uczeń klasy III TGb Wojciech Niziński. Zwycięskimi potrawami okazały się: przystawka „Caprese w nowej odsłonie” oraz danie zasadnicze: „łosoś/risotto/szparagi”. Zmagania konkursowe uczestników finału oceniane były przez 2 niezależne składy jury: techniczne i degustacyjne, któremu przewodniczył zaproszony z Włoch Iwar Foglieni prezydent Stowarzyszenia Kucharzy w Bergamo, prezydent Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Lombardia, przedstawiciel Europe 3000. Finaliści uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Iwara Foglieni, podczas których zdradził on młodym adeptom sztuki kulinarnej tajniki sporządzania włoskiego risotto. Galeria zdjęć Pobierz galerię La cucina Italiana 2019 Pobierz zdjęcie La cucina Italiana 2019 Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 08.04.2019 08:38 Autor: Aleksandra _Rzewuska (a.rzewuska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 08.04.2019 11:54 Zmodyfikował: Aleksandra Rzewuska