Próbowaliście już słodką „gdyńską rybkę”? Jeśli nie, to koniecznie trzeba to nadrobić! A jeśli Wam zasmakuje, zagłosujcie w konkursie na Pomorski Przysmak, by stała się rozpoznawalnym w kraju regionalnym deserem. Słyszysz kremówka – myślisz Wadowice. Jak pierniki, to tylko toruńskie, świętomarciński rogal oczywiście z Poznania, a wuzetka z Warszawy. Niektóre słodkości jednoznacznie kojarzą się z konkretnym regionem Polski. Pomorze jak na razie nie ma charakterystycznego deseru. Radio Gdańsk postanowiło to zmienić i zorganizowało konkurs na Pomorski Przysmak.Ewelina Potocka – dziennikarka radiowa i autorka programu kulinarnego przez całe wakacje podróżowała po Pomorzu w poszukiwaniu charakterystycznych słodkich przysmaków. Towarzyszyli jej: Zyta Górna, znawczyni kuchni kaszubskiej oraz znany cukiernik Krzysztof Ilnicki.Podczas słodkiej, wakacyjnej podróży wyłoniono 10 deserów, które powalczą o miano Pomorskiego Przysmaku. Wśród nich znalazła się „gdyńska rybka”. Na liście nominowanych są też: chmieleńska babka, krówka ustecka, chrusty drożdżowe z Żukowa, kuch młodzowy z Kartuz, rogaliki z Nowego Stawu, fefernuski kociewskie z Tczewa, ruchanki z Kościerzyny, cytronszpajza z Pruszcza Gdańskiego i kręgle kociewskie ze Starogardu Gdańskiego. Co kryje się za tymi tajemniczymi nazwami, można sprawdzić, czytając i oglądając relacje z kulinarnej podróży na stronie Radia Gdańsk.A jak smakuje „gdyńska rybka”? To ciastko w kształcie rybki, które powstaje z miękkiego, sprężystego ciasta przypominającego połączenie biszkopta z gofrem. Środek wypełniają przeróżne nadzienia – lekki krem o smaku waniliowym, czekoladowym lub pomarańczowym, powidła śliwkowe, biały mak z bakaliami czy mus malinowy. Twórcą deseru jest Marek Zabiegałowski, który inspirował się wypiekami babci i jej recepturą pochodzącą z 1926 roku. Babcia cukiernika wyrabiała rybki ręcznie i piekła w ceglanym piecu. Tego specjału można skosztować w „Słodkim Centrum” przy ul. Świętojańskiej 18.Aby wziąć udział w głosowaniu na Pomorski Przysmak i wygrać weekend w Zamku Gniew lub plecak piknikowy, należy wysłać SMS pod numer 7148 (koszt: 1,23 zł z VAT). Żeby w konkursie zwyciężyła „gdyńska rybka”, w treści wiadomości należy wpisać: PRZYSMAK.1Głosować można do 9 września do godz. 23.59. Wyniki konkursu poznamy 10 września podczas audycji kulinarnej Eweliny Potockiej na antenie Radia Gdańsk. Opublikowano: 09.09.2021 10:35 Autor: Przemysław Kozłowski (p.kozlowski@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 09.09.2021 11:10 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz