Co nowego

Gdyńskie i pomorskie restauracje na widelcu Michelin Guide

mat. prasowe POT

mat. prasowe POT

Województwo pomorskie znalazło się w gronie najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Lokalne restauracje odwiedzą inspektorzy „Przewodnika Michelina”. Zawitają oni również do Gdyni. Zatem działające w naszym mieście restauracje mają szansę zaistnieć na kartach słynnej publikacji gastronomicznej.


Pomorze dołączyło do rodziny Michelina. To efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej, a także przedstawicieli województwa pomorskiego, Gdyni, Gdańska i Sopotu. Dzięki ich staraniom dostrzeżono walory kulinarne naszego regionu. A w marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie dotyczące umieszczenia polskich miast w słynnym i cenionym na całym świecie „Przewodniku Michelina”. Tym samym – po Warszawie, Krakowie i Poznaniu – grono miejsc gwarantujących smaki i przeżycia kulinarne na najwyższym poziomie powiększyło się również o Trójmiasto, w tym Gdynię.

– Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze to kolejny – czwarty już - polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego „Przewodnika Michelin” i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Pomorze otrzymało wielkie wyróżnienie. Oznacza to, że Polska wpisuje się w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest idealnym kierunkiem podróży – mówi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

Inspektorzy „Przewodnika Michelina” odwiedzą pomorskie restauracje. Zawitają również do gdyńskich lokali. Ocenią ich kunszt i innowacyjność – jakość i smak dań, sposób ich podania oraz stosunek jakości do ceny. To szansa dla restauratorów, aby zagościć na kartach słynnego przewodnika kulinarnego.
– Cieszymy się, że raport powstanie. Branża gastronomiczna to przyszłość polskiej gospodarki i siła napędowa regionu. Dlatego zawsze promowaliśmy projekty kulinarne w naszym mieście. Czekamy na werdykt inspektorów Michelina, pamiętając, że każde rozstrzygnięcie jest możliwe – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.
– To przede wszystkim ważny dzień dla środowiska gastronomicznego oraz miłośników dobrej kuchni z Gdyni i Pomorza. Sukcesem jest sama możliwość pojawienia się inspektorów Michelina. Mobilizuje to szefów kuchni i restauratorów do wysiłku, aby pokazać się z jak najlepszej strony, a co za tym idzie dołączyć do 18-tysięcznej rodziny restauracji na całym świecie. Obecność „Przewodnika Michelina” to magnes przyciągający turystów i to nie tylko tych zainteresowanych gastronomią. Promuje także daną destynację – mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, wyłączny partner „Przewodnika Michelina” w Polsce.

„Przewodnik Michelina” jest rozpoznawalnym symbolem jakości dań na całym świecie. Umieszczane są w nim rekomendacje kulinarnych miejsc wartych odwiedzenia. Przyznawane są też nagrody Bib Gourmand dla lokali, które inspektorzy docenili za najlepszy stosunek jakości do ceny. Najważniejsze wyróżnienia to jednak gwiazdki nadawane restauracjom. Są one uznawane za równie prestiżowe jak Oscary w przemyśle filmowym.

  • ikonaOpublikowano: 25.04.2024 14:38
  • ikona

    Autor: Magdalena Czernek (m.czernek@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 25.04.2024 17:08
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona

Najnowsze