Co nowego

Kulinarne święto Gdyni za nami

To już ósmy raz, kiedy gdyńska gastronomia zaprezentuje swoje umiejętności szerszemu gronu. W dniach 2 - 4 września 2016 po raz kolejny odbył się Weekend Kulinarny, czyli święto wielbicieli dobrego jedzenia. Podczas imprezy, 20 gdyńskich lokali, reprezentowało kuchnie całego globu. Nie zabrakło też atrakcji na placu Grunwaldzkim i uwielbianych przez wielu, Happy Hours.



Sobota 3 września obfitowała w potrawy wytrawne. Uczestnicy programu Master Cher Diana Volokhova i Mariusz Szwed na żywo przygotowywali potrawy z darów lasu i morza. Następnie wraz z Szefami Kuchni z Fundacji Klub Szefów Kuchni, Patrykiem Dziamskim, uczestnikiem programu Top Szef i Grzegorzem Labuda, Szefem Kuchni restauracji Szafarnia 10 wraz z publicznością wzięli udział w kulinarnej grze.

Z kolei w niedzielę 4 września stała pod znakiem czekolady. Na wszystkich czekała fontanna pełna belgijskiej czekolady. Diana Volokhova prowadzała warsztaty z robienia zdrowej czekolady.  Odbywały się również pokazy czekoladowego SPA w wykonaniu Mana SPA.

Już po raz ósmy w trakcie Weekendu Kulinarnego odbył się Rajd po restauracjach. Poza możliwością spróbowania specjałów z 20 restauracji Szlaku Kulinarnego, w ramach rajdu odbywały się również konkursy.  W niedzielę 4 września odbyło się  losowanie nagród, a w poniedziałek 5 września rozstrzygnięto drugą cześć konkursu na największą ilość zgłoszeń.

Podczas Weekendu Kulinarnego rozstrzygnięty został także konkurs na Gdyński Chleb. Uczestnicy wydarzenia oddawali głosy na chleby, które przygotowane zostały przez laureatów I etapu konkursu. Największą ilość głosów zdobyła Pani Renata Bąk, przygotowując „Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie".

Zwycięskie przepisy można znaleźć na stronie Szlaku Kulinarnego.

ikona

Najnowsze