Co nowego

Kulinarne święto na Świętojańskiej

„Bieg Kelnerów” - jedna z historycznych atrakcji podczas kulinarnego święta Świętojańskiej, fot. Przemysław Kozłowski

„Bieg Kelnerów” - jedna z historycznych atrakcji podczas kulinarnego święta Świętojańskiej, fot. Przemysław Kozłowski

Chociaż na co dzień reprezentacyjna ulica Świętojańska tętni kulinarnym życiem, to takich zapachów i smaków trudno szukać na niej kiedy indziej, niż podczas „Kulinarnej Świętojańskiej”! Sobota przyniosła kolejną edycję gastronomicznego święta słynnej gdyńskiej ulicy. Kilkudziesięciu restauratorów wyszło do ludzi, oferując to, co najlepsze w ich lokalach.

Piękna pogoda, tłumy ludzi, mnogość różnych zapachów i smaków – tak w sobotę wyglądał fragment ulicy Świętojańskiej! Już po raz trzeci odbyło się wydarzenie pod tytułem „Kulinarna Świętojańska”, dzięki któremu lokalni restauratorzy jednego dnia w roku dosłownie wychodzą na ulicę i zachęcają przechodniów do skosztowania specjałów stworzonych w ich kuchniach.



Jest w czym wybierać, bo wśród bogatej oferty lokali działających na co dzień w centrum Gdyni znajduje się na przykład kuchnia włoska, tajska, ukraińska, wegańska, różne pizzerie, kawiarnie czy cukiernicy. Od samego startu imprezy, czyli od godziny 12:00 na specjalnie z tej okazji wyłączonym z ruchu fragmencie ulicy zrobiło się gwarnie i tłoczno. Tłumy gdynian i turystów postanowiły spróbować gdyńskiej gastronomii.

- Impreza jest na pewno większa niż rok temu, to już widać na pierwszy rzut oka – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni. - Świętojańska bardzo dobrze stoi kulinariami, wystarczy się rozejrzeć po szyldach, widzimy coraz więcej nowych lokali. Oczywiście, niektóre się zamykają, ale inne trwają za to przez wiele lat i ciężko znaleźć w nich wolny stolik. Niewątpliwie tego typu imprezy sprawiają, że jeszcze więcej osób zainteresuje się tymi lokalami i mam nadzieję, że sława Gdyni jako centrum dobrej kuchni będzie rosła – dodaje wiceprezydent Gruszecka-Spychała.

Reprezentacyjna ulica Świętojańska to miejsce, które ze względu na ilość i jakość restauracji i barów znajduje się już w tzw. Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni. „Kulinarna Świętojańska” to kolejny krok w kierunku zachęcenia gdynian do korzystania z możliwości, które oferują lokalni restauratorzy. Lokale oferowały na przykład nieco mniejsze, degustacyjne porcje swoich potraw.

- Świętojańska właśnie zamieniła się w kulinarny deptak. Jest z nami około 40 wystawców, reprezentują przeróżną kuchnię, także na pewno każdy znajdzie coś dla siebie – mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, kierownik projektu. - Chcielibyśmy pokazać mieszkańcom to, co mamy kulinarnie w mieście najlepszego, dlatego postanowiliśmy już trzeci rok dać szansę restauracjom i innym lokalom, żeby pokazali się na naszej reprezentacyjnej ulicy Świętojańskiej – dodaje.

Oprócz możliwości spróbowania dań wystawców, organizatorzy przygotowali też szereg innych atrakcji. Tuż po oficjalnym otwarciu, do tradycyjnego już „Biegu Kelnerów” przyszykowali się pierwsi zawodnicy, którym niestraszna była taca z napełnionym kieliszkiem. To jedyna w swoim rodzaju rywalizacja, która odbywała się w Gdyni jeszcze w latach trzydziestych!

Bliżej samej gastronomii były natomiast trzy specjalne pokazy live cooking z mistrzami kuchni – znaną finalistką programu Master Chef Dianą Volokhovą, Tomaszem Kaniewskim (szefem kuchni w hotelu Mercure Gdynia) oraz Jackiem Fedde, który prowadzi swoje autorskie bistro właśnie przy Świętojańskiej. Czas wypełniały też zagadki kulinarne, konkursy dla widowni i muzyka na żywo. „Kulinarna Świętojańska” kończy się o godzinie 18:00.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 21.07.2018 14:21
  • ikona

    Autor: Kamil Złoch (k.zloch@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 21.07.2018 15:14
  • ikonaZmodyfikował: Kamil Złoch
ikona

Zobacz także

Najnowsze