Co nowego

Kulinarni artyści otworzyli lokal #wGdyni

Poza sprawdzonym, wielokrotnie wyróżnianym menu bazującym na stekach i wykwintnych przystawkach autorzy restauracji postawili też na stylowy wystrój wnętrza, fot. mat. prasowe Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni

Poza sprawdzonym, wielokrotnie wyróżnianym menu bazującym na stekach i wykwintnych przystawkach autorzy restauracji postawili też na stylowy wystrój wnętrza, fot. mat. prasowe Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni

Na kulinarnej mapie Gdyni pojawiło się nowe, wyjątkowe miejsce autorów restauracji, która trafiała do prestiżowego Michelin Guide i zbierała wyróżnienia Bib Gourmand! Butchery&Wine to lokal czerpiący z warszawskiego pierwowzoru, który od niedawna działa przy ul. Abrahama i stawia na wysokiej jakości mięso czy wykwintne przystawki łączone z winem przez profesjonalnego sommeliera.


Steki z sezonowanego mięsa, parfait z foie gras, a może – bardziej klasycznie – pstrąg w galarecie, ale w towarzystwie samodzielnie opracowanej remolady? Dobrych miejsc nigdy za wiele, a restauracyjny szlak nie znosi próżni, dlatego w miejscu w samym sercu gdyńskiego Śródmieścia, które wcześniej kojarzyło się ze znaną restauracją Pieterwas Krew i Woda pojawiła się niedawno nowa gastronomiczna perełka – Butchery&Wine.

Nowy lokal doświadczonych restauratorów


Dlaczego „perełka”? To nowy lokal autorstwa ludzi, którzy dobrą kuchnię znają od podszewki. Pod tą nazwą kryje się kolejny punkt przygotowany przez właścicieli warszawskiego lokalu pod identycznym szyldem.

Mowa o restauracji z niebagatelnym dorobkiem, wymieniając chociażby wielokrotną nominację w międzynarodowym przewodniku Michelin Guide (prestiżowy przewodnik gastronomiczny wywodzący się z Francji) oraz otrzymywane już od 11 lat wyróżnienie Bib Gourmand (ważne oznaczenie restauracji serwujących wysokiej jakości potrawy przy dostępnym cenowo menu).



Jasny punkt na kulinarnym szlaku


Teraz Butchery&Wine uzupełnia grono lokali w Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni, od razu dołączając do grona jego najciekawszych punktów. Co znajdziemy pod adresem Abrahama 41, a zatem w dobrze położonej lokalizacji w centrum Gdyni? Zgodnie z nazwą: wysokiej jakości dania mięsne, które uzupełni odpowiedni dobór win.

- Dla Butchery&Wine Gdynia najważniejsza jest prostota, smak i autentyczność. W menu znajdziecie kilkadziesiąt rodzajów steków przyrządzonych na grillu z najwyższej jakościowo polskiej i zagranicznej wołowiny, ale też np. burgera z grzybami i cheddarem, a w przystawkach kilka klasyków jak Parfiat Foie Gras, szpik kostny i tatar wołowy – wymienia Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.

Jak informują właściciele restauracji na swojej stronie internetowej, menu jest sezonowe i będzie się zmieniać w zależności od dostępności poszczególnych produktów.

ikona

Najnowsze