Likwidacja kontrapasa autobusowego na ul. Chwarznieńskiej nastąpi 1 lipca. Sprawdź komunikat dla mieszkańców
Co nowego

Kulinarnie i ze smakiem na Świętojańskiej

Stoisko Lolo Thai Jolo na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek)

Stoisko Lolo Thai Jolo na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek)

Sobota w Gdyni upłynęła pod znakiem kulinarnego święta. Mieszkańcy i odwiedzający nasze miasto turyści mogli rozsmakować się w dobrej kuchni. Wszystko za sprawą 8. edycji Kulinarnej Świętojańskiej. Swoją ofertę zaprezentowały lokale Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz wytwórcy lokalnej żywności. W sumie 39 wystawców. Nie zabrakło aromatycznych potraw z całego świata i kulinarnych trendów. Tegoroczna edycja wydarzenia skupiała się na poznaniu Gdyni od kuchni.


Kulinarna Świętojańska to największy festiwal street-foodowy na północy Polski. Wydarzenie ma otwierać mieszkańców i turystów na nowe smaki, a także promować lokale oferujące najlepsze jedzenie w naszym mieście oraz lokalnych wytwórców żywności. To również okazja, aby skosztować potraw kuchni świata i zapoznać się z najnowszymi trendami kulinarnymi. Oś festiwalu stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Gdyni – Świętojańska.
 
Organizatorzy wydarzenia jak zawsze zadbali o wiele atrakcji. Swoją kulinarną ofertę zaprezentowało 39 wystawców. To gdyńscy restauratorzy oraz przedstawiciele lokalnych kawiarni, cukierni czy sklepów z regionalnymi wyrobami. W tym roku festiwal skupiał się na poznaniu Gdyni od kuchni. I jak na nadmorskie miasto przystało, nie zabrakło też kuchni bogatej w ryby i owoce morza.

Z wystawcami i ich ofertą zapoznała się prezydent Gdyni Aleksandra Kosiorek.
Dzisiaj króluje tutaj 39 różnych smaków, bo tyle mamy w tym roku wystawców. Bardzo duże zainteresowanie. Widać za moimi plecami przemieszczających się mieszkańców, próbujących i podchodzących do wybranych stanowisk lokalnych dostawców. Można też kupić coś i zabrać do domu. Nie trzeba degustować tutaj. Jest też Bieg Kelnerów. Zawody z tym związane zawsze budzą bardzo dużo pozytywnych emocji. Dlatego warto przyjść, warto zobaczyć, warto spróbować i warto wspierać naszych gdyńskich przedsiębiorców – mówi prezydent Gdyni.

Zdjęcia i montaż: Dominika Sobiech

Bieg Kelnerów jest tradycją Kulinarnej Świętojańskiej. Wzięli w nim udział profesjonaliści, amatorzy oraz najmłodsi mieszkańcy (od 7 do 12 lat). Ci, którzy poradzili sobie najlepiej, otrzymali nagrody. W tym roku zwycięzcy odebrali m.in. zaproszenie do Centrum Nauki Experyment i Gdyńskiego Centrum Filmowego, bilety na spektakle grane na Scenie Letniej Teatru Miejskiego w Gdyni, karnety na festiwal Globaltica, torby sportowe, vouchery oraz gdyńskie gadżety.

Wśród najmłodszych uczestników najlepsi okazali się:
  • I miejsce – Piotr Górski,
  • II miejsce – Natalia Żołnierkiewicz,
  • III miejsce – Natalia Górska.
W kategorii dla amatorów najlepsze wyniki uzyskali:
  • I miejsce – Anna Mazurek,
  • II miejsce –  Milena Jurasik,
  • III miejsce – Marek Dudzicz.
Natomiast wśród profesjonalistów najlepiej wypadli:
  • I miejsce – Bogdan Zubko,
  • II miejsce – Filip Żółtowski,
  • III miejsce – Barbara Ptach.
Ponoć jestem dobra, ale wylałam trochę wody. Jednak ogólnie się udało. Świetna zabawa, polecam każdemu. Bardzo fajnie. Poza tym atmosfera jest rewelacyjna. Ludzie są przesympatyczni – zarówno osoby, które się powystawiały obok nas, jak i ludzie przechodzący. Smakują, korzystają. Super. Uważam, że to jest naprawdę świetna impreza – mówi Anna Mazurek, kelnerka z Bistro u Misia i zwyciężczyni Biegu Kelnerów dla amatorów.
Bieg Kelnerów w wykonaniu profesjonalistów na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek)
Bieg Kelnerów w wykonaniu profesjonalistów na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek)

Dobry humor i pozytywne odczucia smakowe towarzyszyły też uczestnikom wydarzenia, którzy mogli degustować m.in. potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, azjatyckiej czy gruzińskiej.
To dopiero nasza pierwsza próba. Jemy paellę i jesteśmy bardzo zadowoleni. Pierwszy raz przyszliśmy na Kulinarną Świętojańską. Bardzo nam się podobały dzisiejsze zawody kelnerów. Aż chciałbym wrócić do tych czasów, kiedy byłem kelnerem, żeby móc wystartować – mówią Maciej, Kasia i Ignacy, uczestnicy wydarzenia.
 
Ponadto dla uczestników przygotowano: debatę kulinarną, którą poprowadzili kuratorzy wydarzenia – Jacek Koprowski i Marcin Popielarz, quizy, muzykę na żywo w wykonaniu zespołu Springfield Jazz czy pokaz naukowy „Żywioły w kuchni” przygotowany przez Centrum Nauki Experyment. Na najmłodszych czekał też kącik zabaw.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
ikona

Najnowsze