Sobota w Gdyni upłynęła pod znakiem kulinarnego święta. Mieszkańcy i odwiedzający nasze miasto turyści mogli rozsmakować się w dobrej kuchni. Wszystko za sprawą 8. edycji Kulinarnej Świętojańskiej. Swoją ofertę zaprezentowały lokale Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz wytwórcy lokalnej żywności. W sumie 39 wystawców. Nie zabrakło aromatycznych potraw z całego świata i kulinarnych trendów. Tegoroczna edycja wydarzenia skupiała się na poznaniu Gdyni od kuchni. Kulinarna Świętojańska to największy festiwal street-foodowy na północy Polski. Wydarzenie ma otwierać mieszkańców i turystów na nowe smaki, a także promować lokale oferujące najlepsze jedzenie w naszym mieście oraz lokalnych wytwórców żywności. To również okazja, aby skosztować potraw kuchni świata i zapoznać się z najnowszymi trendami kulinarnymi. Oś festiwalu stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w Gdyni – Świętojańska. Organizatorzy wydarzenia jak zawsze zadbali o wiele atrakcji. Swoją kulinarną ofertę zaprezentowało 39 wystawców. To gdyńscy restauratorzy oraz przedstawiciele lokalnych kawiarni, cukierni czy sklepów z regionalnymi wyrobami. W tym roku festiwal skupiał się na poznaniu Gdyni od kuchni. I jak na nadmorskie miasto przystało, nie zabrakło też kuchni bogatej w ryby i owoce morza.Z wystawcami i ich ofertą zapoznała się prezydent Gdyni Aleksandra Kosiorek. Dzisiaj króluje tutaj 39 różnych smaków, bo tyle mamy w tym roku wystawców. Bardzo duże zainteresowanie. Widać za moimi plecami przemieszczających się mieszkańców, próbujących i podchodzących do wybranych stanowisk lokalnych dostawców. Można też kupić coś i zabrać do domu. Nie trzeba degustować tutaj. Jest też Bieg Kelnerów. Zawody z tym związane zawsze budzą bardzo dużo pozytywnych emocji. Dlatego warto przyjść, warto zobaczyć, warto spróbować i warto wspierać naszych gdyńskich przedsiębiorców – mówi prezydent Gdyni. Zdjęcia i montaż: Dominika SobiechBieg Kelnerów jest tradycją Kulinarnej Świętojańskiej. Wzięli w nim udział profesjonaliści, amatorzy oraz najmłodsi mieszkańcy (od 7 do 12 lat). Ci, którzy poradzili sobie najlepiej, otrzymali nagrody. W tym roku zwycięzcy odebrali m.in. zaproszenie do Centrum Nauki Experyment i Gdyńskiego Centrum Filmowego, bilety na spektakle grane na Scenie Letniej Teatru Miejskiego w Gdyni, karnety na festiwal Globaltica, torby sportowe, vouchery oraz gdyńskie gadżety.Wśród najmłodszych uczestników najlepsi okazali się: I miejsce – Piotr Górski, II miejsce – Natalia Żołnierkiewicz, III miejsce – Natalia Górska. W kategorii dla amatorów najlepsze wyniki uzyskali: I miejsce – Anna Mazurek, II miejsce – Milena Jurasik, III miejsce – Marek Dudzicz. Natomiast wśród profesjonalistów najlepiej wypadli: I miejsce – Bogdan Zubko, II miejsce – Filip Żółtowski, III miejsce – Barbara Ptach. Ponoć jestem dobra, ale wylałam trochę wody. Jednak ogólnie się udało. Świetna zabawa, polecam każdemu. Bardzo fajnie. Poza tym atmosfera jest rewelacyjna. Ludzie są przesympatyczni – zarówno osoby, które się powystawiały obok nas, jak i ludzie przechodzący. Smakują, korzystają. Super. Uważam, że to jest naprawdę świetna impreza – mówi Anna Mazurek, kelnerka z Bistro u Misia i zwyciężczyni Biegu Kelnerów dla amatorów. Bieg Kelnerów w wykonaniu profesjonalistów na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek)Dobry humor i pozytywne odczucia smakowe towarzyszyły też uczestnikom wydarzenia, którzy mogli degustować m.in. potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, azjatyckiej czy gruzińskiej. To dopiero nasza pierwsza próba. Jemy paellę i jesteśmy bardzo zadowoleni. Pierwszy raz przyszliśmy na Kulinarną Świętojańską. Bardzo nam się podobały dzisiejsze zawody kelnerów. Aż chciałbym wrócić do tych czasów, kiedy byłem kelnerem, żeby móc wystartować – mówią Maciej, Kasia i Ignacy, uczestnicy wydarzenia. Ponadto dla uczestników przygotowano: debatę kulinarną, którą poprowadzili kuratorzy wydarzenia – Jacek Koprowski i Marcin Popielarz, quizy, muzykę na żywo w wykonaniu zespołu Springfield Jazz czy pokaz naukowy „Żywioły w kuchni” przygotowany przez Centrum Nauki Experyment. Na najmłodszych czekał też kącik zabaw. Galeria zdjęć Pobierz galerię Prezydent Gdyni Aleksandra Kosiorek przy jednym ze stoisk podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk wystawionych podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Kącik zabaw i stanowisko Centrum Nauki Experyment podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Prezydent Gdyni Aleksandra Kosiorek przy jednym ze stoisk podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Kokos ze słomką na jednym ze stanowisk na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk wystawionych podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk wystawionych podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk wystawionych podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Stoisko z miodami i produktami pszczelimi na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk wystawionych podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Pizza i lemoniada na stoisku viva la Pizza na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Rozgrzewka zawodników przed Biegiem Kelnerów (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Zupy na stoisku Bistro u Misia podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Jedno ze stoisk wystawionych podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Najmłodsi zawodnicy podczas Biegu Kelnera na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Zawodnicy w kategorii dla amatorów Biegu Kelnerów na Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Prezydent Aleksandra Kosiorek i prowadzący wydarzenie ze zwycięzcą Biegu Kelnerów dla najmłodszych podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Prezydent Aleksandra Kosiorek z laureatami Biegu Kelnerów dla amatorów podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Prezydent Aleksandra Kosiorek z laureatami Biegu Kelnerów dla profesjonalistów podczas Kulinarnej Świętojańskiej (fot. Magdalena Czernek) Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 28.06.2025 22:00 Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl)