Platforma Cyfrowy Urząd dostępna jest pod nowym adresem cyfrowyurzad.um.gdynia.pl.
Co nowego

Przyjdź na warsztat. Nie pozwól, by jedzenie się marnowało

Za dużo kupujemy, za dużo gotujemy... fot. Aleksander Trafas

Za dużo kupujemy, za dużo gotujemy... fot. Aleksander Trafas

Marnujemy żywność – to fakt, któremu trudno zaprzeczyć. Za dużo kupujemy, za dużo gotujemy. Co zrobić, by tego nie robić? Jak przeciwdziałać? Odpowiedzi na te pytania poszukają uczestnicy dwudniowego warsztatu, który 17 i 18 października odbędzie się w Gdyni. Trwają zapisy na wydarzenie organizowane przez Bank Żywności w Trójmieście.

O jedzenie nie musimy się specjalnie starać. Jest dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki, przez 24 godziny na dobę – smaczne, świeże, często w atrakcyjnej cenie. Jest łatwo dostępne, więc są tacy, którzy nie darzą jedzenia szacunkiem.
 
- Marnowanie jedzenia nie jest już problemem indywidualnym – alarmuje Bank Żywności w Trójmieście. - To narastający problem społeczny, który nie zamyka się jedynie w statystykach wyrzucanego jedzenia. To także nadmierna produkcja, wymagająca dużego zużycia energii i wody. Marnowanie jedzenia również ma konsekwencje dla naszego zdrowia, powoduje nadwagę i choroby metaboliczne.

Dlatego musimy nauczyć się nie marnować – nabrać właściwych nawyków, stosować odpowiednie mechanizmy. I właśnie wypracowanie konceptów rozwiązań, które mogą okazać się przełomowe w ograniczaniu marnowania żywności, będzie tematem dwudniowego warsztatu projektowego, organizowanego w Gdyni 17 i 18 października przez Bank Żywności w Trójmieście.

Poprowadzi go Iza Ławniczak - doświadczona moderatorka procesów kreatywnych i projektowych w oparciu o metodę design thinking. Moderatorem wspierającym warsztatu będzie Anna Kobiela-Kanaan - od trzech lat związana z zarządzaniem Bankiem Żywności w Trójmieście i walką z marnowaniem żywności, moderatorka Design Thinking, instruktorka teatralna.

Jak zapewniają organizatorzy, do warsztatu nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Wystarczy zaangażowanie i chęć współtworzenia. Uczestnicy mogą liczyć na dużą dawkę inspiracji oraz ciekawe doświadczenie. Program przewiduje 20 procent gadania i 80 procent działania.

Zapisy:

https://niezmarnowane.evenea.pl/
 
Informacje organizacyjne:
1. warsztat trwa dwa dni:
* środa 17.10 w godz. 10.00 - 15.00
* czwartek 18.10 w godz. 10.00 - 16.00
2. uczestnicy pracują w grupach maksymalnie sześcioosobowych
3. warsztat odbywa się w hotelu Mercure Gdynia Centrum
4. dzięki uprzejmości partnera Banku Żywności w Trójmieście - sieci Hoteli Orbis - szef kuchni Tomek Kaniewski przygotuje dla uczestników poczęstunek
5. udział w warsztacie jest bezpłatny dzięki dofinansowaniu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska w ramach projektu Kampania "Ej, nie marnuj!" realizowanego przez Bank Żywności w Trójmieście.

Dla powodzenia procesu potrzebny będzie dobór zróżnicowanego zespołu warsztatowego. Organizatorzy zastrzegają więc, że każde zgłoszenie traktowane jest jako propozycja udziału i musi zostać przez nich zaakceptowane. Być może zadadzą kilka dodatkowych pytań. Można też napisać o sobie i o tym dlaczego zależy nam na udziale w warsztacie na: anna.kobiela-kanaan@bztrojmiasto.pl.

  • ikonaOpublikowano: 10.10.2018 14:30
  • ikona

    Autor: Aleksandra Dylejko (a.dylejko@lis.gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 06.12.2018 12:48
  • ikonaZmodyfikował: Aleksandra Dylejko
ikona

Najnowsze