Jak pracuje Urząd Miasta Gdyni i miejskie jednostki w majowy weekend? Sprawdź komunikat dla mieszkańców
Co nowego

Słodkie #ŚwiętaNaWynos

Świąteczne słodkości od Ciuciubabka Cafe. Źródło: Ciuciubabka Cafe

Świąteczne słodkości od Ciuciubabka Cafe. Źródło: Ciuciubabka Cafe

Karp karpiem, barszcz barszczem, ale święta bez słodkości się nie obejdą. Restauracje biorące udział w akcji #ŚwiętaNaWynos – dobro smakuje przygotowały całą gamę mniej lub bardziej tradycyjnych świątecznych deserów.


Dzyń, dzyń, dzyń – słyszycie? To już ostatni dzwonek, by skorzystać z przebogatej oferty gdyńskich restauratorów w ramach akcji #ŚwiętaNaWynos – dobro smakuje. Do wigilii został tydzień z malutkim, niczym wędkarski, haczykiem, a restauracje przyjmują zamówienia na kulinaria do 20-22 grudnia. Warto się więc pospieszyć z wyborem.
 
Nawet jedno danie, czy to ryba po grecku, czy makowiec, zamówione w jednej z ponad 40 restauracji odmieni tegoroczne Boże Narodzenie - doda do naszego świątecznego stołu wyjątkowego smaczku, zaoszczędzi odrobinę naszego czasu poświęcanego na pichcenie, ale przede wszystkim pomoże branży gastronomicznej przetrwać trudny czas pandemii. To właśnie restauracje, które od blisko dwóch miesięcy są zamknięte i mogą sprzedawać kulinaria tylko na wynos, szczególnie odczuwają skutki jesiennego lockdownu.

Banoffee vs kutia

Jak już zdegustujemy śledzika i karpia, pojemy pierogów z kapustą i grzybami, popijemy barszczu lub spróbujemy orientalnych przysmaków, to na pewno chętnie zakończymy świąteczną ucztę deserem. Gdyńscy restauratorzy przygotowali zarówno tradycyjne świąteczne słodkości, jak pierniki czy kutię, ale i bardziej oryginalne delicje.

Świąteczne desery z Cukierni Więcej i restauracji aleja 40. Źródło: Więcej, aleja 40
Świąteczne desery z Cukierni Więcej i restauracji aleja 40. Źródło: Więcej, aleja 40 
W ofercie restauracji Aleja 40 znajdziemy wyszukane ciasta, jak np. nowojorski sernik cytrynowy z mascarpone czy tort bezowy z kremem kajmakowym na mascarpone, ale i swojską szarlotkę z ciętej szarej renety.
 
Weganie mogą skorzystać z propozycji np. Atelier Smaku, które przygotowało nie-sernik z bakaliami, nie-piernik korzenny i nie-brownie oraz tradycyjnego zawijanego makowca i kutię z brązowego ryżu z karobem.
 
Oryginalne i wykwintne desery oferuje restauracja Biały Królik. Co powiecie na konfiturę jagoda kamczacka z trawą cytrynową, wegański pudding dulce de leche z solą kłodawską lub krem czarna czekolada z melasą buraczaną?
 
Naturalnie przeróżne słodkości zamówimy w cukierniach i kawiarniach. Ciuciubabka w swej bogatej ofercie słodkości ma między innymi ciasto marchewkowe, tofurnik wegański i piernik z powidłami śliwkowymi. W Cukierni Więcej znajdziemy np. keksypiernikowy z gruszką lub angielski czy tartę orzechową. A w Kawiarni Cup and Cakes czeka gama serników, torty bezowe Dacquoise lub Pavlova oraz Banoffee, czyli angielskie ciasto deserowe z bananów, śmietany i toffi.
 
To tylko nieliczne, wybrane przykłady gdyńskich deserów, które mogą osłodzić nam nietypowe święta w pandemii. Pełną ofertę znajdziemy na stronie Szalku Kulinarnego Centrum Gdyni.
 
Wystarczy wejść, wybrać najbardziej kuszące nas przysmaki i w myśl hasła NIE GOTUJĘ – KUPUJĘ – RATUJĘ złożyć świąteczne zamówienie. Smacznych świąt!

  • ikonaOpublikowano: 16.12.2020 12:18
  • ikona

    Autor: Przemysław Kozłowski (p.kozlowski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 16.12.2020 18:13
  • ikonaZmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl
ikona

Najnowsze