To już ósmy raz, kiedy gdyńska gastronomia zaprezentuje swoje umiejętności szerszemu gronu. W ten weekend (2 - 4.09.2016) po raz kolejny odbędzie się Weekend Kulinarny, czyli święto wielbicieli dobrego jedzenia. Podczas imprezy, możemy liczyć na 20 gdyńskich lokali, reprezentujących kuchnie całego globu. Nie zabraknie też atrakcji na placu Grunwaldzkim i uwielbianych przez wielu, Happy Hours.Sobota będzie dniem wytrawnym i restauracje będą serwować dary morza i lasu. Poza zaproszonymi do współpracy gdyńskimi restauratorami, w gotowaniu z publicznością na placu Grunwaldzkim, zaprosiliśmy uczestników programu Master Chef Dianę Volokhovą oraz Mariusza Szweda, a także ekipę z fundacji Klub Szefów Kuchni. Tego dnia odbędzie się również ogłoszenie wyników na gdyński chleb. Całość zacznie się o godzinie 12.00 - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni. Niedziela stoi pod znakiem czekolady. Królować będą cukiernie, lodziarnie i lokale gastronomiczne, które zaserwują gościom czekoladowe desery. A na najmłodszych czekają warsztaty z robienia domowej czekolady.Ponadto, od piątku do niedzieli w określonych godzinach odbędą się - Happy Hours i Rajd po restauracjach - podczas których w około 20 restauracjach na Szlaku Kulinarnym będzie czekało specjalne menu degustacyjne. Lista restauracji biorących udział w Happy Hours: Aleja 40, Bliżej, Chwila Moment, Coco Club & Restaurant, Da Vinci, Kandelabry, Kanapki Świata, Mała Ukraina, Numa Numa, Piqniq, Polska melodia, Serio, Tako, Tawerna, The Klops, Tom's diner, Trio, Vertigo, Zielony rower Opublikowano: 31.08.2016 00:00 Autor: Dorota Nelke (11@gdynia.pl)