Co nowego

Święta na wynos – wielkanocne dobro smakuje!

#ŚwiętaNaWynos - dobro smakuje

#ŚwiętaNaWynos - dobro smakuje

Pamiętacie bożonarodzeniową akcję Gdyni i restauratorów „Święta na wynos”, podczas której zamawialiśmy na świąteczny stół potrawy z gdyńskich restauracji? Możliwość wsparcia zamkniętej przez pandemię gastronomii oraz wyjątkowe dania przygotowane przez najlepszych kucharzy sprawiły, że cieszyła się ona dużą popularnością wśród gdynian. Dla lokali była to niebagatelna pomoc i cenny akt solidarności. Dlatego czas na edycję wielkanocną!


Przesłanie jest proste: „Nie gotuję, kupuję, ratuję”. W myśl tego hasła zamawiając na świąteczny stół choćby jedną potrawę z gdyńskiej restauracji, wspieramy zamkniętą od wielu miesięcy gastronomię, która może prowadzić sprzedaż kulinariów tylko na wynos lub dowóz. Dajemy sobie także trochę wolnego czasu, zamiast spędzić go w kuchni. I wreszcie robimy prezent dla rodziny, z którą podzielimy się wyjątkowym daniem. Argumenty za udziałem w akcji są zatem twarde jak gotowane, świąteczne jajo.


- Podczas tegorocznej Wielkanocy, podobnie jak przed ostatnimi świętami Bożego Narodzenia, zachęcamy Państwa do udziału w akcji „Święta na wynos. Dobro Smakuje”. Gdynianie już wielokrotnie udowodnili, że mają wielkie serca i silne poczucie lokalnego patriotyzmu. Po raz kolejny możemy, zamawiając świąteczne potrawy na wynos, okazać solidarność i wesprzeć gdyńską branżę gastronomiczną, którą szczególnie mocno dotknęły wprowadzone obostrzenia pandemiczne. Wielkanoc to czas nadziei. Mam więc nadzieję, że nadchodząca wiosna przybliży nas do normalności, a święta Wielkiej Nocy przyniosą nam możliwość choćby symbolicznego kontaktu z bliskimi. W przywołaniu świątecznego klimatu pomogą zapewne smakowite dania z gdyńskich restauracji. W mojej rodzinie święta obchodzimy w sposób tradycyjny. Wielkanoc kojarzy mi się z prostymi i typowymi dla niej potrawami - z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami przyrządzonymi na wiele sposobów, paschą i mazurkiem. Z szerokiej i wyszukanej oferty gdyńskich restauracji wybiorę właśnie te tradycyjne dania - mówi prezydent Gdyni Wojciech Szczurek.

Tarta szpinakowa z jajkami z oferty wielkanocnej Borowej Ciotki. Źródło: www.facebook.com/BorowaCiotkaGdynia
Tarta szpinakowa z jajkami z oferty wielkanocnej Borowej Ciotki. Źródło: www.facebook.com/BorowaCiotkaGdynia
Ze znalezieniem tradycyjnych, wielkanocnych dań w ofercie 30 lokali, które jak do tej pory zadeklarowały udział w wielkanocnej akcji, nie będziemy mieli problemów. Swojską białą kiełbasę z konfiturą z czerwonej cebuli proponuje np. #poprostu bistro. Żur wielkanocny z białą kiełbasą i grzybami ma w ofercie m.in. restauracja Strefa Nadmorska w Hotelu Nadmorskim. Borowa Ciotka proponuje z kolei jajka faszerowane pastą z łososia, cytrynką i koperkiem, pastą pieczarkową, serową oraz szynkową, a także tartę szpinakową z jajami. Mazurki natomiast przygotuje Aleja 40 – do wyboru: ze śliwkami w rumie i czekoladą truflową oraz z adwokatem i czarną porzeczką.

- Braliśmy udział w akcji „Święta na wynos” przed Bożym Narodzeniem. Oddźwięk był pozytywny. Widzieliśmy bardzo duże zainteresowanie naszą ofertą. Od wielu lat mamy catering świąteczny, natomiast w ostatnie święta zainteresowanie było dużo większe niż zwykle. Zawsze było dobrze, a teraz było super - opowiada Dawid Kwidziński, właściciel restauracji Aleja 40. - W ofercie mamy świetne ciasta, bo wszystkie robimy sami, na miejscu, ręcznie. To nie jest przemysłowa produkcja tylko domowa, z dobrych produktów. Więc polecam wszystkie słodkości, w tym oczywiście mazurki. Przepisy są nasze własne, rodzinne. Ale też dużo czytamy i inspirujemy się różną kuchnią. 

Mazurek ze śliwką w rumie z wielkanocnej oferty restauracji Aleja 40. Źródło: www.facebook.com/aleja40
Mazurek ze śliwką w rumie z wielkanocnej oferty restauracji Aleja 40. Źródło: www.facebook.com/aleja40
Ale i śledzie w wielkanocnej ofercie się znajdą. Restauracja Monte Verdi proponuje np. sałatkę śledziową z jabłkiem, żurawiną, szalotką, ogórkiem konserwowym i jogurtem.

Z pełną ofertą wielkanocną gdyńskiej gastronomii można się zapoznać na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, partnera akcji #ŚwiętaNaWynos – dobro smakuje.

  • ikonaOpublikowano: 29.03.2021 05:35
  • ikona

    Autor: Przemysław Kozłowski (p.kozlowski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 29.03.2021 13:20
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona

Najnowsze