Zapowiada się prawdziwa gratka dla miłośników natury i wypoczynku na świeżym powietrzu, amatorów ogrodów i roślin oraz zwolenników zdrowego żywienia i własnych upraw. W dniach 6 - 8 maja w Parku Kolibki w Gdyni Orłowie w ramach imprezy „Ogród” 2016 odbędą się wystawy i kiermasze ogrodnicze oraz piknik. Będzie to również okazja do zakupu ciekawych roślin, spróbowania regionalnych potraw oraz udziału w warsztatach i spotkaniach ze specjalistami, którzy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.Do udziału w imprezie zaproszono ok. 100 firm z całego kraju, które zajmują się hodowlą roślin i kwiatów. Podczas wydarzenia będzie je można zakupić bezpośrednio od szkółkarzy i ogrodników oraz nabyć narzędzia i meble ogrodowe. Ponadto jest to okazja do zaopatrzenia swojej spiżarni w zdrową żywność oraz do degustacji produktów, wśród których warto polecić: szlachetne sery (owcze, kozie i krowie), pieczywa regionalne, tradycyjne wędliny, oleje tłoczone na zimno, ryby słodkowodne i morskie, miody naturalne i pitne, nalewki, soki z aronii, ciasta i słodycze, aromatyczną kawę czy regionalne piwo.Wydarzeniu towarzyszyć będzie piknik rodzinny oraz warsztaty dla miłośników dobrej kuchni i własnych upraw w ogrodzie czy na działce. Dla najmłodszych zaś przygotowano mnóstwo ciekawych atrakcji jak: plac zabaw, przejażdżki na kucykach, warsztaty ceramiczne i cyrkowe, gry i zabawy z udziałem animatorów oraz „Balonowe Show”.Program „Ogród” 2016:Claudia Filippi – Chodorowska, konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu, znana restauratorka - w prosty sposób zdradzi największe tajemnice smaku kuchni włoskiej, stosując warzywa, owoce i kwiaty z naszych działek czy ogrodów przydomowych - na przykładzie kilku wybranych potraw. Sobota 14.30 -15.30 i niedziela 14.00 - 15.00,Dagmara Gęstwińska - propagator regionalnych, tradycyjnych potraw, właścicielka Gospodarstwa Agroturystycznego „Kalinówka” w Ostródzie - przeprowadzi warsztaty dla dzieci i dorosłych przygotowując potrawy z jej autorskich odkryć kulinarnych kuchni Warmii i Mazur. Sobota i niedziela 12.30 -13.30,Filip Malinowski z Fundacji Zdrowego Życia z Torunia, znany propagator zdrowego i świadomego życia opowie o swojej drodze do wegetarianizmu i jego „dzikiej kuchni”, niedocenianych dzikich ziołach i roślinach jadalnych. Sobota 15.30 – 16.15,Warsztaty florystyczne Jolanty Wardak z Gdyńskiej Szkoły Florystycznej „Żak”. Sobota i niedziela 11.00 – 12.30,Pokaz -„ Zasady komponowania wieloletnich roślin w pojemnikach” - Paweł Pesta, wieloletni właściciel Szkółki Roślin Ozdobnych w Starogardzie. Sobota 12.30 – 13.00,„Właściwe komponowanie roślin cieniolubnych oraz zasady dobrego komponowanie ziół i warzyw w pojemnikach”- pokaz Katarzyny Bellingham w oparciu o rośliny z Gospodarstwa Ogrodniczego Olgi Dąbrowskiej z Barczewa. Niedziela 13.00-14.00. Opublikowano: 04.05.2016 00:00 Autor: Dorota Nelke (11@gdynia.pl)