Co nowego

Zgłoś przysmaki do kulinarnego konkursu

Produkty regionalne można znaleźć m.in. na Halach Targowych w Gdyni. Często stają się ona bohaterami rozmaitych wydarzeń, jak np. Dnia Kreatywnego w Halach Targowych / fot. Michał Puszczewicz

Produkty regionalne można znaleźć m.in. na Halach Targowych w Gdyni. Często stają się ona bohaterami rozmaitych wydarzeń, jak np. Dnia Kreatywnego w Halach Targowych / fot. Michał Puszczewicz

Jaki potrawa bądź smakołyk charakterystyczny jest dla naszego regionu? Odpowiedzi na to pytanie po raz kolejny poszukają jurorzy konkursu Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Właśnie rozpoczął się nabór kulinarnych propozycji do plebiscytu. Zgłoszenia nadsyłać można do 10 sierpnia.


W konkursie udział wziąć mogą m.in. producenci żywności, gospodarstwa rolne, koła gospodyń wiejskich czy szkoły gastronomiczne. Warunkiem jest, by uczestnicy prowadzili swoją działalność w zakresie produkcji żywności na terenie województwa pomorskiego.

– Chcemy promować produkty żywnościowe specyficzne dla naszego regionu, wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców, a zarazem budować markę kulinarną regionu – tłumaczy Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego.

Zgłaszane przysmaki klasyfikowane będą w jednej z pięciu kategorii. W każdej przyznany zostanie Bursztynowy Laur, czyli główna nagroda plebiscytu. O wyróżnienie powalczą:
  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przetwory mięsne, z ryb, mleczne i miody,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory owocowe, warzywne i z grzybami,
  • produkty zbożowe i cukiernicze,
  • napoje alkoholowe i bezalkoholowe,
  • inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.

W każdej kategorii uczestnik może zgłosić maksymalnie 5 produktów. Plebiscyt jest dwuetapowy. W pierwszym jury wybierze spośród spośród zgłoszonych produktów maksymalnie 30 produktów, które otrzymają nominacje do drugiego etapu. Następnie wybrani zostaną laureaci w każdej z pięciu powyższych kategorii.

Zdobywców Bursztynowego Lauru poznamy podczas wielkiego finału konkursu. Uroczystość zaplanowano na koniec wakacji – 30 sierpnia 2022 roku. Laureaci oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego otrzymają nagrodę finansową w wysokości 1000 zł. Finaliści otrzymają 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany i zaprezentowany w drugim etapie.

Co więcej, produkty zgłoszone do konkursu, mają szansę na nominację w ogólnopolskim plebiscycie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Jak można wziąć udział w konkursie? Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, a następnie:


LUB

  • wysłać pocztą tradycyjną na adres korespondencyjny:

    Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
    Departament Środowiska i Rolnictwa
    ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk
    z dopiskiem „Konkurs kulinarny”;

LUB

  • złożyć osobiście w siedzibie Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP (ul. Augustyńskiego 2, Gdańsk, I piętro, sekretariat – pokój nr 100).

Termin na przesłanie zgłoszenia upływa 10 sierpnia 2022 roku. Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.pomorskie.eu.

  • ikonaOpublikowano: 21.07.2022 08:46
  • ikona

    Autor: Paweł Kukla (p.kukla@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 21.07.2022 10:20
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona

Najnowsze