Uwaga! Obowiązuje zakaz wchodzenia do lasu w związku z ASF (afrykański pomór świń). Szczegóły w komunikacie.
Kultura

„K5 Food Story”. Dla tych, którzy kochają dobre jedzenie i filmy

Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” w Konsulacie Kultury (fot. Magdalena Śliżewska)

Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” w Konsulacie Kultury (fot. Magdalena Śliżewska)

W Gdyni trwa niezwykle smakowity festiwal, który połączył sztukę kulinarną z dobrym kinem. „K5 Food Story” to wspólna inicjatywa Konsulatu Kultury i Akademii Kulinarnej K5. Na uczestników czekają zarówno doznania wizualne, jak i te smakowe. Trzeba się jednak pospieszyć, bo festiwal trwa jeszcze tylko do niedzieli (7.04).

 
Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” połączył jedzenie i kino. Sprawił, że te dwa światy przenikają się i uzupełniają nawzajem. A to wszystko dzięki przygotowanym doznaniom wizualnym i smakowym.

Wydarzenie rozpoczęło się 5 kwietnia od projekcji filmu „Bulion i inne namiętności” w Gdyńskim Centrum Filmowym. Z kolei w sobotę, 6 kwietnia, cała energia miłośników dobrego smaku przeniosła się do Konsulatu Kultury. Projekcje filmów poprzedza poczęstunek przygotowany przez gdyńskie restauracje i nawiązujący do tematyki seansu. Całości towarzyszą rozmowy z zaproszonymi gośćmi.


– K5 wymyśliło festiwal, a my mamy w mieście fantastyczną przestrzeń – Konsulat Kultury. I przypominamy, że kuchnia i jedzenie to też sztuka. To też ogromna, fantastyczna przygoda z jedzeniem. I pokazanie filmu, smaku, kuchni, jedzenia, tej całej kultury. Fantastycznie, że udało nam się połączyć te obie pasje: naszą pasję do tego, żeby promować sztukę i pasję do gotowania K5 – opowiada Beata Nawrocka, dyrektor Gdyńskiego Centrum Kultury.

– Festiwal jest dla wszystkich, którzy kochają dobry smak i jedzenie. Bo mamy fenomenalne filmy dla dzieci. Jutro jest familijny film z dubbingiem „Jajko czy kura”, więc będzie można zobaczyć coś wyjątkowego i z dzieciakami sobie po prostu posiedzieć – mówi Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5.

Ale to nie koniec atrakcji. Dla miłośników kina i dobrego smaku przygotowano też małą księgarnię z książkami kulinarnymi, konkursy i wiele innych atrakcji towarzyszących wydarzeniu.

Książki kulinarne ułożone na stole
Podczas festiwalu można też kupić książki kulinarne (fot. Magdalena Śliżewska)

A co o festiwalu myślą najmłodsi uczestnicy?

– Uważam, że to bardzo fajne połączenie, że jest kino i jedzenie. Bo ja na przykład bardzo lubię jeść – komentuje Tola.

– Jak lubicie jeść i oglądać filmy, to bardzo polecamy – dodaje Rozalia.

Co jeszcze w programie?


Niedziela, 7 kwietnia, Konsulat Kultury:

  • godz. 12.00 – kino rodzinne „Jajko czy kura” (czas trwania: 1 godz. 27 minut),
  • godz. 15.00„W obronie jedzenia” (czas trwania: 1 godz. 57 minut),
  • godzina 18:00 „Podróż na 100 stóp” (czas trwania: 2 godz. 2 minuty),
  • godzina 21:00 „Naznaczona” (czas trwania: 1 godz. 37 minut),

Wydarzenia towarzyszące:

  • w godz. 9.00-11.00Restauracja Vinegre – śniadanie filmowe w duchu dobrego smaku,
  • godz. 14.00Konsulat Kultury – konkursy wiedzy kulinarnej z wyjątkowymi nagrodami.

Więcej informacji i bilety znajdziemy na stronie Gdyńskiego Centrum Kultury oraz Facebooku.

Partnerami festiwalu są: Konsulat Kultury, Gdyńskie Centrum Filmowe, Urząd Miasta Gdyni, Gdyńskie Centrum Kultury, Mercedes-Benz Witman, MOWI, Kikkoman, Festus, Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy, Baziołka, Hotel Quadrille oraz White Wood Nieruchomości.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 06.04.2024 15:25
  • ikona

    Autor: Magdalena Śliżewska (m.slizewska@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 06.04.2024 18:25
  • ikonaZmodyfikował: Magdalena Śliżewska
ikona