Kultura

Sztuka kulinarna i kino – festiwal „K5 Food Story”

Grafika promująca  Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” (mat. prasowe)

Grafika promująca Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” (mat. prasowe)

Na mapie trójmiejskich wydarzeń pojawi się nowy festiwal. To propozycja dla tych, którzy lubią kino i dobrą kuchnię. Festiwal Filmów Kulinarnych „K5 Food Story” zagości w Gdyni od 5 do 7 kwietnia. Projekcje poprzedzą poczęstunki nawiązujące do tematyki seansu, a także dyskusje z zaproszonymi gośćmi.

 
W Gdyni sztuka kulinarna połączy się z kinem. Te dwa światy będą się wzajemnie przenikać i uzupełniać. A wszystko za sprawą festiwalu „K5 Food Story”. Gwarantuje on dwa dni wypełnione pokazami filmowymi na temat kuchni świata, a także wydarzeniami towarzyszącymi.
 
W piątek, 5 kwietnia, czyli zanim festiwal rozkręci się na dobre, zaplanowano przedpremierową projekcję filmu „Bulion i inne namiętności”. Seans rozpocznie o godz. 18.00 w Gdyńskim Centrum Filmowym.
 
Bilety w cenie 20/25 zł są dostępne na stronie Gdyńskiego Centrum Filmowego.
 
Natomiast w weekend, 6 i 7 kwietnia wydarzenie przeniesie się do Konsulatu Kultury i gdyńskich restauracji. Tam miłośnicy kina i dobrego smaku będą mogli obejrzeć ciekawe produkcje, wymienić doświadczenia i się zainspirować.
 

Plan na sobotę

 
Sobota rozpocznie się w Akademii Kulinarnej K5 (ul. Kaczewska 24), gdzie odbędą się warsztaty i pokaz kulinarny dla dzieci w wieku od 7 do 11 lat. Będzie on nawiązywał do filmu „Jajko czy kura”. Start o godz. 9.00. Bilety są dostępne na stronie www.k5.com.pl.
 
Tego dnia zaplanowano trzy pokazy filmowe w Konsulacie Kultury. O godz. 11.00 będzie można zobaczyć produkcję „Chef Flynn. Najmłodszy kucharz świata”. O godz. 14.00 wystartuje seans filmu „Bihar Dok”, a o godz. 16.00 zostanie wyświetlone „Wino we krwi”.
 
Bilety w cenie 25 zł lub dwudniowy karnet za 120 zł dostępne na stronie Konsulatu Kultury.
 
Ponadto 6 kwietnia w godz. 12.00-17.00 w Konsulacie Kultury będzie działać księgarnia z książkami kulinarnymi, którą poprowadzi Vademecum Cafe. Nie zabraknie też spotkań z autorami książek kulinarnych, a także inspiracji kuchennych.
 
A o godz. 19.00 w restauracji „Biały Królik” (ul. Folwarczna 2) odbędzie się kolacja filmowa, dzięki której goście przeniosą się w świat magii na talerzu. Bilety do nabycia na stronie quadrille.pl lub osobiście w restauracji.
 

Niedzielna uczta


Niedziela również rozpocznie się smacznie. Od godz. 9.00 w restauracji „Vinegre” (ul. Zawiszy Czarnego 1) zostanie zaserwowane śniadanie filmowe w duchu dobrego smaku. Bilety do zdobycia na stronie Akademii Kulinarnej K5.
 
Potem ruszą seanse filmowe w Konsulacie Kultury. O godz. 12.00 zaplanowano pokaz produkcji „Jajko czy kura”. O godz. 15.00 będzie można obejrzeć „W obronie jedzenia”. O godz. 18.00 odbędzie się projekcja filmu „Podróż na 100 stóp”. A o godz. 21.00 zostanie wyświetlona „Naznaczona”.
 
Bilety w cenie 25 zł lub dwudniowy karnet za 120 zł dostępne na stronie Konsulatu Kultury.
 
Z kolei o godz. 14.00 w Konsulacie Kultury odbędzie się konkurs wiedzy kulinarnej z nagrodami.
 
Szczegółowe informacje na temat festiwalu znajdują się na Facebooku.

  • ikonaOpublikowano: 02.04.2024 14:10
  • ikona

    Autor: Magdalena Czernek (m.czernek@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 02.04.2024 14:12
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona