Nauka

Klimatyczne stołówki w Gdyni

Tłum ludzi

Uczestnicy programu z gdyńskich szkół i przedszkoli // fot. Marta Jarosińska.

W Gdyni rozpoczął się pilotażowy projekt „Stołówka z klimatem”, organizowany przez Gdyńskie Centrum Zdrowia, Wydział Edukacji oraz Wydział Środowiska wraz z Instytutem Eligo specjalizującym się w edukacji żywieniowej. Wszystko z myślą o najmłodszych mieszkańcach Gdyni oraz z troski o klimat.


Coraz częściej mówi się o tym, że żywienie to temat mający wpływ na wiele aspektów naszego życia. A w przypadku dzieci i młodzieży ma niebagatelne znaczenie w związku z okresem wzrostu, a także kształtowaniem się nawyków żywieniowych.
- Mając na uwadze te elementy, a także wpływ produkcji i transportu żywności na kwestie klimatu, Gdynia rozpoczęła pilotażowy projekt „Stołówka z klimatem" - mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. - Projekt zakłada zmiany w różnych obszarach, ale na wstępie – zbadanie potrzeb i wykorzystanie kompetencji osób zaangażowanych w to zagadnienie. Mamy w Gdyni profesjonalistów z zakresu żywienia zatrudnionych w szkołach, chcemy wykorzystać ich potencjał.

Do programu „Stołówki z klimatem” zgłaszają się przedszkola i szkoły z całej Gdyni, zainteresowane zamianami. 

- Do programu „Stołówki z klimatem” zgłosiło się łącznie 15 przedszkoli i szkół z terenu całego miasta - mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. - To dowód na to, że idea ochrony klimatu jest coraz bardziej popularna wśród osób związanych z edukacją. Takie działania są bardzo potrzebne i mam nadzieję, że wkrótce w programie znajdą się wszystkie gdyńskie placówki.

W ramach badania jadłospisów i sprawdzania zamówień żywności oraz technicznych elementów kuchni i stołówek wyciągnięto pierwsze wnioski, które obecnie są omawiane. Odbyły się także trzy szkolenia dla osób bezpośrednio zaangażowanych w tworzenie posiłków – pań intendentek oraz zespołów pracujących w kuchniach. Ostatnie takie spotkanie odbyło się 26 października. Dołączyły do niego także inne placówki oświatowe i finalnie przeszkolono 64 osoby.
- Nie zdawaliśmy sobie sprawy, że inne placówki miały podobne problemy i znalazły na nie sposób – to bardzo budujące, wiedzieć, że nie jesteśmy w tym same – podsumowała jedna z uczestniczek spotkania.
Szkolenie było odpowiedzią na zagadnienia wskazane podczas wcześniejszych rozmów, takich jak potrzeba rozmowy o standardach żywienia, jak również problemach, z jakimi mierzą się dzieci w temacie jedzenia, usystematyzowania wiedzy, przedstawienie w przystępny sposób, jak te zmiany wprowadzać oraz wymiany doświadczeń i pomysłów. Uczestniczki podzieliły się też wyzwaniami, z którymi muszą radzić sobie na co dzień i oczekiwaniami względem projektu. Najczęściej wspominanym problemem był brak komunikacji między różnymi podmiotami i wielość wytycznych utrudniających tworzenie jadłospisów zgodnie z założeniami talerza zdrowia.
- Jednym z efektów projektu ma być stworzenie materiałów edukacyjnych – kart pracy, scenariuszy zajęć dla nauczycieli, a przede wszystkim platformy, z której intendenci będą mogli z łatwością czerpać wiedzę i inspiracje w temacie jadłospisu, mając na względzie zarówno odpowiednie żywienie dzieci, jak i dbałość o planetę - wskazała Agnieszka Danielewicz, dietetyk, wykładowca i właścicielka Instytutu Eligo, która prowadziła warsztaty.

O to, aby działania miały na celu pozytywny wpływ na środowisko, dbają przedstawiciele Wydziału Środowiska.
- „Stołówka z klimatem” to projekt realizowany w gdyńskich placówkach oświatowych, którego celem jest zmiana nie tylko jadłospisów, ale też nawyków i sposobu myślenia o jedzeniu – mówi Agata Lewandowska, kierownik Referatu Adaptacji do Zmian Klimatu Wydziału Środowiska UM Gdyni. - Przedsięwzięcie zakłada przede wszystkim zwiększenie świadomości żywieniowej i ekologicznej oraz przygotowanie nowych, zdrowych i klimatycznych jadłospisów, które będą uwzględniały ślad węglowy posiłków oraz skupiały  na zdrowiu przedszkolaków i uczniów. Włączamy w ten proces wszystkich, którzy mają na niego wpływ – a panie intendentki i pracownice kuchni są tu niezmiernie ważne.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 30.10.2023 13:46
  • ikona

    Autor: Aneta Marczak (a.marczak@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 31.10.2023 14:28
  • ikonaZmodyfikował: Aneta Marczak
ikona