Nauka

Więcej klimatu w gdyńskich stołówkach

Pani odbiera dyplom z rąk prezydenta

Uczestnicy projektu "Stołówka z klimatem" odebrali certyfikaty z rąk wiceprezydentów Gdyni - Bartosza Bartoszewicza i Michała Gucia // fot. Michał Sałata

Zakończył się pilotażowy projekt „Stołówka z klimatem”, organizowany przez Gdyńskie Centrum Zdrowia, Wydział Edukacji oraz Wydział Środowiska wraz z Instytutem Eligo specjalizującym się w edukacji żywieniowej. Uczestnicy odebrali certyfikaty i podsumowali szkolenie.


W związku z zakończeniem etapu pilotażowego projektu, mającego wprowadzić zrównoważone żywienie do gdyńskich placówek pt. „Stołówka z klimatem” w czwartek, 14 marca w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym odbyła się uroczystość, podczas której wręczono certyfikaty uczestnikom programu. Dyplomy otrzymało łącznie 68 osób (przede wszystkim intendenci, kucharze, pracownicy kuchni) z 35 placówek edukacyjnych (przedszkoli i szkół podstawowych).
- Warto podkreślić kompetencję osób przygotowujących posiłki w naszych szkołach oraz ich potrzebę poszerzania wiedzy. Mając na uwadze te elementy, a także wpływ produkcji i transportu żywności na kwestie klimatu, Gdynia rozpoczęła projekt „Stołówka z klimatem" - mówi Bartosz Bartoszewicz, wiceprezydent Gdyni ds. jakości życia. - Projekt zakłada zmiany w różnych obszarach, ale na wstępie – zbadanie potrzeb i wykorzystanie kompetencji osób zaangażowanych w to zagadnienie. Mamy w Gdyni profesjonalistów z zakresu żywienia zatrudnionych w szkołach, chcemy wykorzystać ich potencjał. Wciąż inwestujemy w nowoczesny sprzęt, tak, aby działalność szkolnych kuchni była na jak najwyższym poziomie.

Do programu „Stołówki z klimatem” zgłaszały się przedszkola i szkoły z całej Gdyni, zainteresowane zamianami. 
- Do programu „Stołówki z klimatem” zgłosiło się łącznie 35 przedszkoli i szkół z terenu całego miasta - mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. - To dowód na to, że idea ochrony klimatu jest coraz bardziej popularna wśród osób związanych z edukacją. Takie działania są bardzo potrzebne i mam nadzieję, że wkrótce w programie znajdą się wszystkie gdyńskie placówki.

W ramach badania jadłospisów i sprawdzania zamówień żywności oraz technicznych elementów kuchni i stołówek wyciągnięto pierwsze wnioski, które obecnie są omawiane. Odbyły się także szkolenia dla osób bezpośrednio zaangażowanych w tworzenie posiłków – pań intendentek oraz zespołów pracujących w kuchniach. Dołączyły do niego także inne placówki oświatowe i finalnie przeszkolono 68 osób.
 
Szkolenie było odpowiedzią na zagadnienia wskazane podczas wcześniejszych rozmów, takich jak potrzeba rozmowy o standardach żywienia, jak również problemach, z jakimi mierzą się dzieci w temacie jedzenia, usystematyzowania wiedzy, przedstawienie w przystępny sposób, jak te zmiany wprowadzać oraz wymiany doświadczeń i pomysłów. Uczestniczki podzieliły się też wyzwaniami, z którymi muszą radzić sobie na co dzień i oczekiwaniami względem projektu. Najczęściej wspominanym problemem był brak komunikacji między różnymi podmiotami i wielość wytycznych utrudniających tworzenie jadłospisów zgodnie z założeniami talerza zdrowia.
 
- Jednym z efektów projektu będzie stworzenie materiałów edukacyjnych – kart pracy, scenariuszy zajęć dla nauczycieli, a przede wszystkim platformy, z której intendenci będą mogli z łatwością czerpać wiedzę i inspiracje w temacie jadłospisu, mając na względzie zarówno odpowiednie żywienie dzieci, jak i dbałość o planetę - wskazała Agnieszka Danielewicz, dietetyk, wykładowca i właścicielka Instytutu Eligo, która prowadziła warsztaty.

O to, aby działania miały na celu pozytywny wpływ na środowisko, dbają przedstawiciele Wydziału Środowiska.
 
- „Stołówka z klimatem” to projekt realizowany w gdyńskich placówkach oświatowych, którego celem jest zmiana nie tylko jadłospisów, ale też nawyków i sposobu myślenia o jedzeniu – mówi Agata Lewandowska, kierownik Referatu Adaptacji do Zmian Klimatu Wydziału Środowiska UM Gdyni. - Przedsięwzięcie zakłada przede wszystkim zwiększenie świadomości żywieniowej i ekologicznej oraz przygotowanie nowych, zdrowych i klimatycznych jadłospisów, które będą uwzględniały ślad węglowy posiłków oraz skupiały  się na zdrowiu przedszkolaków i uczniów. Włączamy w ten proces wszystkich, którzy mają na niego wpływ – a panie intendentki i pracownice kuchni są tu niezmiernie ważne. 

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 15.03.2024 09:32
  • ikona

    Autor: Aneta Marczak (a.marczak@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 15.03.2024 10:19
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona