Biblioteka Chylonia zaprasza na dwa spotkania z dietetyczką Ewą Dygaszewicz, które będą skupiały się na zagadnieniach zdrowych nawyków żywieniowych. Transmisja na żywo będzie dostępna na FB Biblioteki Gdynia. Widzowie będą mogli zadawać pytania w komentarzach do wideo. 1 marca, godz. 17.00, Jak zaplanować praktyczną listę zakupów? Prawidłowo skomponowany posiłek zaczyna się już w momencie robienia zakupów. Podczas wykładu Ewa Dygaszewicz opowie o makroskładnikach w piramidzie żywienia, o właściwych proporcjach poszczególnych produktów na talerzu i o produktach, których lepiej nie kupować. 15 marca, godz. 17.00. Bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu... Jak odczytywać etykiety produktów spożywczych? Temat prelekcji dotyczy etykiet produktów spożywczych. Czy zawsze informacja bez: tłuszczu, soli, cukru oznacza, że taki produkt jest zdrowy? Czy wszystkie symbole z przedrostkiem "E" oznaczają, że powinnyśmy nie kupować tego produktu?Ewa Dygaszewicz - dyplomowana dietetyczka, certyfikowana edukatorka diabetologiczna, prezeska Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koła Miejskiego w Gdyni oraz Oddziału Wojewódzkiego w Gdańsku.Autorka dwóch książek z przepisami na dietetyczne potrawy: „Gotujemy” i „Kierunek zdrowie”. Prowadzi wykłady, warsztaty oraz konsultacje indywidualne w zakresie zdrowego żywienia dla diabetyków, gdyńskich seniorów, osób z niepełnosprawnościami i uczestników projektów aktywizacyjnych.Lubi aktywny tryb życia, pracę z ludźmi i chętnie organizuje warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania, ponieważ dietetyka to nie tylko jej praca zawodowa ale również pasja.Spotkanie w całości sfinansowane z projektu BO 2020 Biblioteki Chylonia. Opublikowano: 23.02.2021 10:39 Autor: Paweł Jałoszewski (pawel.jaloszewski@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 11.03.2021 08:29 Zmodyfikował: Paweł Jałoszewski