1114 (714) 2013-09-06 - 2013-09-12

Wymyśl gdyński przysmak – na słodko

Już można nagrzewać piekarniki i włączać miksery. Wystartowała trzecia edycja konkursu na „Gdyński Przysmak". Tym razem w wersji na słodko. Przesyłać można przepisy wraz ze zdjęciami propozycji gdyńskich deserów.
Mogą to być na przykład pyszne ciasteczka, na które przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, sękacz w kształcie Sea Towers lub deser z wykorzystaniem zamorskich przypraw...
Przepis wraz ze zdjęciem należy przesłać na adres e-mailowy: projekty@arg.gdynia.pl lub do siedziby organizatora - Agencji Rozwoju Gdyni - na adres: al. Zwycięstwa 96/98, Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, budynek H, 81-451 Gdynia - do 23 września (decyduje data stempla pocztowego).
Zwycięzcy, na których czekają atrakcyjne nagrody, ogłoszeni zostaną 29 września podczas V Weekendu Kulinarnego Gdyni.
Agencja Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs, planuje wydać mini książkę kucharską z przepisami uczestników. Dotychczas brakowało jednak propozycji deserów, stąd pomysł na tegoroczną, słodką edycję.
W poprzednich edycjach konkursu, do których można było zgłaszać przystawki, zupy, dania główne i desery, zwyciężyły „falujące śledzie" przypominające koniki morskie i ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym. Mniam... 

ikona