
Moda na lokalne browary w Polsce nastała kilka lat temu, kiedy konsumenci znudzeni przewidywalną ofertą największych graczy na rynku zaczęli poszukiwać nowych smaków. Odpowiedzią na ten trend stały się m.in. mini-browary gastronomiczne, serwujące piwo produkowane na miejscu. Jednym z nich będzie Browar Port Gdynia.
Powstanie w budynku zlokalizowanym u wejścia na bulwar Nadmorski - niedaleko „Rybek" na trawniku pomiędzy ścieżką rowerową i ciągiem pieszym. Zajmie powierzchnię nieco ponad 800 metrów kwadratowych, a ściana frontowa osiągnie długość 56 metrów. Znajdą się w nim trzy sale: browarniana, której atrakcją ma być widok na kadzie warzelne, restauracyjna, gdzie oprócz ugaszenia pragnienia będzie można coś przekąsić, oraz najmniejsza, 35-metrowa, z przeznaczeniem na konferencje i spotkania biznesowe. Jednym z atutów miejsca, zwłaszcza latem, ma być możliwość raczenia się złocistym trunkiem na znajdującym się na dachu na tarasie z widokiem na morze.

Mamy świadomość prestiżowego charakteru naszej lokalizacji. Dlatego zarówno architektura, jak i jakość produktu, stoją na najwyższym poziomie. Zrobimy wszystko, by Browar Port Gdynia stał się popularnym miejscem spotkań mieszkańców i turystów, tym bardziej, że będzie to pierwszy browar w historii Gdyni - deklaruje Piotr Żółtek, jeden z inwestorów.
Budowa, która rozpoczęła się 1 września, ma potrwać 18 miesięcy. W marcu przyszłego roku budynek będzie gotowy w stanie surowym, a otwarcie zaplanowano na maj 2016 roku. Przedstawiciele inwestora - spółki Browar Portowy z Gdyni - liczą jednak, że uda się ten termin wyprzedzić, tak by pierwsi klienci mogli napić się gdyńskiego piwa jeszcze przed końcem 2015 roku.

W budynku zostanie zainstalowanych 10 kadzi, co rocznie pozwoli na wyprodukowanie około 1000 hektolitrów 3 lub 4 gatunków napoju. Podstawowymi składnikami gdyńskiego piwa mają być: woda, słód, chmiel i drożdże. Z tej mieszanki piwowar skomponuje unikalny napój, który powstanie bez dodatku jakichkolwiek przyspieszaczy i chemicznych środków konserwujących.
Wyroby Browaru Port Gdynia będzie można nie tylko konsumować na miejscu, ale też kupić i zabrać ze sobą. Być może staną się popularną pamiątką lub prezentem z Gdyni.
Opublikowano: 18.09.2014 00:00
Autor: Małgorzata Omachel - Kwidzińska (m.omachel@gdynia.pl)