1162 (762) 2014-09-19 - 2014-09-25

Browar Port Gdynia powstaje na bulwarze

Wizualizacje Browaru Port Gdyn na bulwarze Nadmorskim, mat. inwestoraJuż wkrótce Gdynia będzie mogła poszczycić się własnym piwem, warzonym w mini-browarze, którego budowa ruszyła na bulwarze Nadmorskim. Strumień ze złocistym trunkiem rodem z miasta z morza i marzeń zacznie płynąć w marcu 2016 roku.
 
Moda na lokalne browary w Polsce nastała kilka lat temu, kiedy konsumenci znudzeni przewidywalną ofertą największych graczy na rynku zaczęli poszukiwać nowych smaków. Odpowiedzią na ten trend stały się m.in. mini-browary gastronomiczne, serwujące piwo produkowane na miejscu. Jednym z nich będzie Browar Port Gdynia.
 
Powstanie w budynku zlokalizowanym u wejścia na bulwar Nadmorski - niedaleko „Rybek" na trawniku pomiędzy ścieżką rowerową i ciągiem pieszym. Zajmie powierzchnię nieco ponad 800 metrów kwadratowych, a ściana frontowa osiągnie długość 56 metrów. Znajdą się w nim trzy sale: browarniana, której atrakcją ma być widok na kadzie warzelne, restauracyjna, gdzie oprócz ugaszenia pragnienia będzie można coś przekąsić, oraz najmniejsza, 35-metrowa, z przeznaczeniem na konferencje i spotkania biznesowe. Jednym z atutów miejsca, zwłaszcza latem, ma być możliwość raczenia się złocistym trunkiem na znajdującym się na dachu na tarasie z widokiem na morze.
 
Wizualizacje Browaru Port Gdyn na bulwarze Nadmorskim, mat. inwestoraBudynek zaprojektował arch. Adam Drohomirecki, który podkreśla, że starał się nawiązać do ducha gdyńskiego modernizmu, stosując m.in. elementy architektury okrętowej. Forma budynku miała jednak przede wszystkim nie przytłaczać tak wspaniałego nadmorskiego krajobrazu i nie zdominować miejsca - opowiada. 
 
Mamy świadomość prestiżowego charakteru naszej lokalizacji. Dlatego zarówno architektura, jak i jakość produktu, stoją na najwyższym poziomie. Zrobimy wszystko, by Browar Port Gdynia stał się popularnym miejscem spotkań mieszkańców i turystów, tym bardziej, że będzie to pierwszy browar w historii Gdyni - deklaruje Piotr Żółtek, jeden z inwestorów.
 
Budowa, która rozpoczęła się 1 września, ma potrwać 18 miesięcy. W marcu przyszłego roku budynek będzie gotowy w stanie surowym, a otwarcie zaplanowano na maj 2016 roku. Przedstawiciele inwestora - spółki Browar Portowy z Gdyni - liczą jednak, że uda się ten termin wyprzedzić, tak by pierwsi klienci mogli napić się gdyńskiego piwa jeszcze przed końcem 2015 roku. 
 
Wizualizacje Browaru Port Gdynia na bulwarze Nadmorskim, mat. inwestoraJakie będzie gdyńskie piwo?
 
W budynku zostanie zainstalowanych 10 kadzi, co rocznie pozwoli na wyprodukowanie około 1000 hektolitrów 3 lub 4 gatunków napoju. Podstawowymi składnikami gdyńskiego piwa mają być: woda, słód, chmiel i drożdże. Z tej mieszanki piwowar skomponuje unikalny napój, który powstanie bez dodatku jakichkolwiek przyspieszaczy i chemicznych środków konserwujących.
 
Wyroby Browaru Port Gdynia będzie można nie tylko konsumować na miejscu, ale też kupić i zabrać ze sobą. Być może staną się popularną pamiątką lub prezentem z Gdyni.