Co nowego

Bogactwo witamin sprawdzisz w Bio Laboratorium PPNT

fot. materiały PPNT Gdynia

fot. materiały PPNT Gdynia

17.01.2022 r.

Bio Laboratorium działające w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia rozszerza swoją ofertę. Wśród nowych badań, które możemy tam wykonać, znajdziemy m.in. oznaczanie zawartości witaminy C czy polifenoli w produktach spożywczych. Tym samym laboratorium wychodzi naprzeciw przedsiębiorcom z branży spożywczej, którzy chcą dokładnie sprawdzić, co sprzedają.


Chcesz opracować recepturę kosmetyku, uwarzyć piwo na przemysłową skalę, czy też sprawdzić jakość żywności lub suplementów, które produkujesz? Zgłoś się do Bio Laboratorium, które działa przy Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia. Placówka badawcza właśnie poszerzyła ofertę świadczonych usług.

– Dzięki naszej lokalizacji oraz współpracy z firmami realizującymi innowacyjne projekty możemy wsłuchiwać się w potrzeby przedsiębiorców i dostosowywać się do ich oczekiwań. Stąd decyzja, by poszerzyć pakiet usług świadczonych przez nasze Bio Laboratorium dla branży spożywczej, w tym szybko rozwijającej się branży piwowarskiej – wyjaśnia dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra, kierownik Bio Laboratorium PPNT Gdynia.

Jakie nowe badania można zlecić parkowym ekspertom?

Witamina C i polifenole


Nową usługą świadczoną przez Bio Laboratorium PPNT jest oznaczanie zawartości witaminy C i polifenoli w produktach spożywczych za pomocą chromatografii cieczowej.

W Polsce szybko rośnie rynek napojów funkcjonalnych, tj. yerba mate czy kombucha, czyli tych o konkretnym działaniu prozdrowotnym. Zawierają one m.in. polifenole i witaminy. Poziom ich zawartości w poszczególnych produktach można oznaczyć właśnie w parkowym laboratorium. Odbywa się to za pomocą spektrofotometrii oraz chromatografii. Z tego typu badań z pewnością chętnie skorzystają przedsiębiorcy z branży spożywczej, którzy opracowują nowy produkt.

– Szczególnie w okresie zimowo-wiosennym sięgamy po produkty farmaceutyczne, ale i inne, które zawierają witaminę C. Bio Laboratorium dysponuje odpowiednią aparaturą niezbędną do oznaczania zawartości witaminy C w wybranym produkcie spożywczym bądź suplemencie. Wszystko po to, by umożliwić wprowadzenie go na rynek lub też skontrolować jakość wyrobów, które już są w sprzedaży – tłumaczy dr Grzenkowicz-Wydra.

Piwo dobrze warzone


W ostatnich latach niezwykle popularne stały się również tzw. piwa kraftowe. Liczba rzemieślniczych browarów rośnie w szybkim tempie, a ich twórcy często próbują odtwarzać stare, regionalne receptury. Pomóc im mogą badania profilu metabolitów obecnych w piwie, które właśnie trafiły do oferty Bio Laboratorium.

Ta usługa jest przeznczona głównie dla browarów, jednak nie tylko. Mogą z niej skorzystać również osoby, które amatorsko warzą piwo. Dzięki Bio Laboratorium będą one mogły opracować dokładną recepturę i proces wytwarzania danego trunku, co zagwarantuje osiągnięcie tego samego efektu przy każdym warzeniu.

Badania związane z piwem czy innymi produktami spożywczymi mogą zlecać zarówno firmy zlokalizowane w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia, jak i podmioty zewnętrzne, którym zależy na uzyskaniu wiarygodnych wyników.

Stale poszerzana oferta


Badania związane z produktami spożywczymi dołączyły do tych, które już wcześniej wykonywało Bio Laboratorium PPNT. W placówce można również:
  • sprawdzić właściwości fizykochemiczne wody,
  • przeprowadzić analizy chemiczne żywności,
  • zrobić analizę chemiczną piwa,
  • przeprowadzić analizę próbek środowiskowych,
  • zbadać czystość mikrobiologiczną wody przeznaczonej do spożycia,
  • zbadać czystość mikrobiologiczną produktów kosmetycznych.

W przyszłości oferta laboratoryjna z pewnością będzie poszerzana i dostosowywana do nowych trendów w rozmaitych branżach.

Kto wie, być może wyniki uzyskane w gdyńskim laboratorium przyczynią się nie tylko do wprowadzenia nowych produktów i usług na rynek, ale będą początkiem przełomowego odkrycia.