Uwaga! Obowiązuje zakaz wchodzenia do lasu w związku z ASF (afrykański pomór świń). Szczegóły w komunikacie.
Komunikaty dla mediów

Segreguję bio rozumiem. Ściągawka z recyklingu odpadów kuchennych

Jak wyrzucać odpady kuchenne? Tylko luzem lub w papierowych bądź w oznaczonych kompostowalnych torbach.

Jak wyrzucać odpady kuchenne? Tylko luzem lub w papierowych bądź w oznaczonych kompostowalnych torbach.

Segregacja odpadów kuchennych wydaje się prosta – co niepotrzebne w kuchni, to do kosza. A jednak sprawia najwięcej trudności mieszkańcom. Dlatego od połowy września w Gdyni trwa kampania „Segreguję bio rozumiem”. W kolejnym kroku podpowiadamy co stwarza problemy przy zielonym recyklingu.


W ramach rozpoczętej w połowie września kampanii miejskiej „Segreguję bio rozumiem” odbywają się różne wydarzenia, jak np. warsztaty z Panią od odpadów, lekcje ogrodnictwa i kompostowania, konkursy z nagrodami, jak kwietne bomby czy zakwitające ołówki, publikowane są edukacyjne materiały. Wszystko po to by poprawić jakość selektywnej zbiórki odpadów i propagować ideę zero waste.

Odpady biodegradowalne są w Gdyni skutecznie zagospodarowywane. Z odpadów zielonych, takich jak trawa, liście, gałęzie powstaje w Eko Dolinie nawóz organiczny ED 2000. Natomiast z odpadów kuchennych w wyniku kompostowania produkowany jest nawóz ED 3000. Jednak by nawozy te były w 100% wartościowe, odpady muszą być prawidłowo wyrzucane. Jak? Podpowiadamy w kilku krokach.

Powiedz NIE plastikowym torbom


Odpady kuchenne bio często wyrzucane są w workach foliowych, które nie kompostują razem z materią organiczną i zanieczyszczają gotowy produkt – kompost. W ten sposób cząstki mikroplastiku dostają się do nawozu, który stosowany jest do upraw rolniczych.

Jak dowodzą badania naukowe, cząstki mikroplastiku mają szkodliwy wpływ na rośliny, hamują ich wzrost, obniżają zdolność kiełkowania traw, wpływają na stabilność gleby, jej strukturę i ekologię. Na powierzchni cząstek mikroplastiku mogą gromadzić się zanieczyszczenia, jak np. trwałe związki organiczne w tym ropopochodne o degradującym wpływie na glebę i wodę. Mikroplastik przenika także do korzeni i roślin jadalnych i wraz z nimi oraz produktami mlecznymi i mięsnymi powraca do naszych kuchni, a nie o taki obieg zamknięty w recyklingu chodzi.

Wyrzucaj zatem odpady kuchenne bio luzem lub w papierowych bądź kompostowalnych torbach.

Uwaga na papier powlekany


Papier i karton ulegają rozpadowi i przemianie w kompost. Problem pojawia się, gdy papier jest powlekany folią – wtedy plastik zanieczyści kompost.

Nie wyrzucaj do odpadów kuchennych bio papierowych kubków po napojach, talerzyków i innych tego typu odpadów.

Bioplastik


Bioplastik składa się z biopolimerów pochodzenia roślinnego i potrzebuje specjalnych warunków rozkładu – odpowiedniej temperatury, wilgotności i mikroorganizmów. Nie rozłoży się zatem podczas zwykłego procesu kompostowania.

Tylko bioplastik oznaczony znaczkiem „kompostowalny” może trafić do odpadów kuchennych bio.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 23.10.2023 09:08
  • ikona

    Autor: Przemysław Kozłowski (p.kozlowski@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 23.10.2023 14:43
  • ikonaZmodyfikował: Agnieszka Janowicz
ikona

Zobacz także