Gdynia Buduje

Molo Południowe w nowej odsłonie!

Widok na Molo Południowe //fot. Dzielnice #wgdyni

Widok na Molo Południowe //fot. Dzielnice #wgdyni

19.03.2020 r.

Rozpoczęły się prace nad zagospodarowaniem Mola Południowego. Już pod koniec maja pojawi się tam estetyczna przestrzeń miejska dedykowana pieszym. Mieszkańcy będą mogli skorzystać z nowoczesnych stref wypoczynku w otoczeniu zieleni, a w północnej części Mola Południowego zainstalowany zostanie podświetlony napis GDYNIA.

- Molo Południowe, Skwer Kościuszki czy Bulwar Nadmorski to miejsca, które są wizytówką naszego miasta.  Chcemy aby zarówno mieszkańcy jak i turyści znaleźli tam chwilę wytchnienia, relaksu i mogli delektować się pięknem Gdyni. Projekt KLIMATyczne Centrum ma właśnie za zadanie stworzyć przyjazny klimat w sercu Gdyni – mówi Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni.

Molo Południowe zostało zbudowane wraz z budową portu w latach 20. XX wieku. Jest to wyjątkowa i często odwiedzana przestrzeń w centrum miasta, mająca jednocześnie charakter skweru i ulicy. Stanowi swoistą oś widokową na niemal całą Zatokę Gdańską. W ramach projektu KLIMATycznego Centrum na obszarze 3500m2 przed Akwarium Gdyńskim stworzone zostaną dwie części, reprezentacyjna jako przedłużenie osi widokowej i nawiązanie do dziedzictwa kulturowego miasta oraz przestrzeń integrująca, pełniąca funkcję rekreacyjną.

- Cieszy mnie fakt, że wchodzimy już w fazę realizacji pierwszych inwestycji w ramach projektu KLIMATycznego Centrum. Pracę na terenie Mola Południowego właśnie się rozpoczęły, efekty tej niezwykłej metamorfozy powinniśmy zobaczyć pod koniec maja br. – mówi
MarekŁucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.



W części reprezentacyjnej usytuowanej bezpośrednio pod Akwarium Gdyńskim pojawią się symetrycznie rozmieszczone, wygodne drewniane ławki, położony zostanie trawnik i posadzone drzewa wraz z roślinnością towarzyszącą, w eleganckich betonowych donicach. W tej przestrzeni zachowanie zostanie rytm ulicy z poszanowaniem charakteru miejsca.

Druga część - integrująca, pełniąca funkcję rekreacyjną zostanie zlokalizowana na parkingu przed Akwarium Gdyńskim. Kompozycja północnej części Mola Południowego oparta jest o strefy wypoczynku. Znajdzie się tam 26 minimalistycznych, okrągłych betonowych siedzisk tzw. dropsów, na nawierzchni namalowane zostaną jasne koła, które optycznie wypełnią przestrzeń. Jako główny element przestrzeni, zainstalowany zostanie, podświetlany nocą napis GDYNIA. Uzupełnieniem strefy relaksu będzie zieleń, czyli drzewa oraz rośliny ozdobne w białych donicach.

W tej niezwykłej przestrzeni miejskiej pojawią się :
- brzozy pożytecznej – 39 sztuk,
- sosna górska – 117 sztuk,
- sesleria lśniąca – 234 sztuki,
- kocimiętka „Fassena” – 234 sztuki,
- 500m2 trawnika, 
- 39 donic okrągłych, 
- 26 siedzeń typu drops,
- 6 ławek Vera,
- napis podświetlany Gdynia.

Koncepcja zagospodarowania Mola Południowego nie tylko wpisuje się w główne założenia projektu KLIMATyczne Centrum, ale także we współczesne trendy kształtowania przestrzeni miejskich. Podobne rozwiązania można zaobserwować w Holandii, Danii, USA, Kanadzie, czy Japonii.


teren zagospodarowania Mola Południowego //mat.prasowe

Za realizację inwestycji odpowiada gdyński Zarząd Dróg i Zieleni oraz Biuro Ogrodnika Miasta.

KLIMAtyczne Centrum to szereg inwestycji, które zmienią przestrzeń miejską w bardziej przyjazną dla mieszkańców. Bezpieczne przejścia dla pieszych, trasy rowerowe, miejsca odpoczynku w otulinie zieleni. Plan Klimatycznego Centrum obejmuje lata 2020-21, a przewidziany budżet wynosi 18 milionów złotych. Koszt metamorfozy na terenie Mola Południowego to ponad 700 tyś. zł.